Objectschilderijen

Roger Raveelmuseum, 15 maart – 14 juni 2009 
Vanuit zijn betrachting om het schilderij te laten ‘uitvloeien in tijd en ruimte’ realiseerde Roger Raveel vanaf de jaren 1960 talloze kunstwerken die tegelijk schilderij en object zijn. Bekende voorbeelden zijn o.m. Illusiegroep (1965-67), Karretje om de hemel te vervoeren (1968) en De zin van het zinloze (1990). Naast deze zelfstandige ruimtelijke werken integreerde Raveel talloze keren objecten in zijn schilderijen. De spiegel is hierbij het meest in het oog springende element maar ook stukken schrijnwerk (Het venster, 1962) of meubilair (Herinnering aan het sterfbed van mijn moeder, 1965) en zelfs levende wezens (Neerhof met levende duif, 1962-63, Het verschrikkelijke mooie leven, 1965 en Uw wereld in mijn tuin, 1968) komen herhaalde keren voor. 

Raveels stond niet alleen in zijn démarche om de grenzen van het platte vlak te overschrijden en tot op vandaag zijn tal van kunstenaars er mee bezig. Aan het ruime gegeven van het objectschilderij wijdt het Raveelmuseum een tentoonstelling waarin de diverse uitingen in de hedendaagse kunst aan bod komen. 

Twee grote tendensen zijn richtinggevend: pop art en nouveau réalisme enerzijds, minimal art anderzijds. Ze worden getoond met voorbeelden uit een overzicht dat nu reeds vijf decennia omvat. In de beeldende kunst van vandaag komen beide stromingen vaak samen en jongere kunstenaars combineren ze moeiteloos in hun individuele praktijk. 

De tentoonstelling toont werk van Evelyne Axell, Stephan Balkenhol, André Cadere, Lawrence Carroll, Sergio De Beukelaer, Raoul De Keyser, Wim Delvoye, Jimmie Durham, Jef Geys, Thomas Huyghe, Donald Judd, Imi Knoebl, Bertrand Lavier, Cady Noland, Roger Raveel, Martial Raysse, Frank Stella, Jessica Stockholder, Tom Wesselmann, Andy Warhol, Franz West en Joseph Willaert. 

Speciaal voor de tentoonstelling Objectschilderijen realiseerde Thomas Huyghe The Player, een reeks nieuwe werken die zijn relatie met de kunst van Raveel en de architectuur van het museum mede als uitgangspunt hebben.  

Praktisch:  Objectschilderijen loopt in het Roger Raveelmuseum van 15 maart t.e.m. 14 juni 2009. Openingstijden: woensdag tot zondag van 11 tot 17 u. 

Info: Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, B-9870 Machelen-Zulte, Tel. +32 (0)9 380 60 00 – www.rogerraveelmuseum.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...