Dierenwelzijn in Deinze, een doordacht beleid geeft steeds betere resultaten!

Sedert 2004 kan men in Deinze echt spreken van een krachtdadig beleid wat het dierenwelzijn in de gemeente betreft. Dankzij de inspanningen van het stadsbestuur, schepen André Claeys, de heer Frans Meirhaeghe en vele vrijwilligers kan er in 2009 uitgepakt worden met voor zich sprekende resultaten.

Duiven & Zwerfkatten
Jaar in jaar uit zorgt Werner Leroy er als vrijwilliger voor dat elk zwerfduivenprobleem opgelost wordt. In 2008 ving hij maar liefst 158 zwerfduiven, in juni 2009 reeds 77. De toestand blijft dan ook onder controle, er is momenteel nergens grote duivenhinder.

Wat de zwerfkattenpreventie betreft: elk jaar worden ongeveer een 160-tal zwerfkatten door de vrijwilligers gevangen en naar de dierenarts gebracht. Zieke dieren worden ingeslapen, gezonde dieren worden steriel gemaakt, krijgen een knip in het oor en worden op de vindplaats teruggezet. Zij zijn immers waardevolle ongediertebestrijders in de gemeente, meestal effectiever dan vergif!

In 2009 zien de vrijwilligers van het zwerfkattenproject, Magda Muyllaert en Monique Coussement, nu stilaan de resultaten van hun inspanningen: het aantal meldingen van zwerfkatten is fel verminderd.

Brielmeersen
Voor huisdieren in nood (wegens uitzettingen, oproepen van politie en brandweer, een plots overlijden of opname in rustoord of ziekenhuis) is er het Poezenhof in de Brielmeersen, het werkterrein van Patricia Rotsaert en Linda De Wulf. Verloren gelopen of gedumpte honden komen onder de hoede van Berlinda Heyerick. In 2008 waren dat er niet minder dan 67, waarvan de meeste weer bij hun baasje zijn.

vzw Dier onder Dak
Omdat heel wat dieren niet onder de categorie ‘zwerfdier’ vallen, hebben de vrijwilligers van Deinze en Zulte in 2007 de vzw Dier onder Dak opgericht. Zo konden, met eigen middelen van de vzw, reeds een 80-tal katten steriel worden gemaakt en aan veel dieren medische zorgen worden gegeven. Ook tamme katten en kittens worden dus niet aan hun lot overgelaten!

Dier onder dak

Jammer genoeg ligt de schuld van veel dierenleed bij de baasjes zelf. Een huisdier is geen speelgoed, geen kindergril, geen wegwerpartikel…

Wie een huisdier in huis haalt is verantwoordelijk voor zijn welzijn en zou vóór de aanschaf van een huisdier rekening moeten houden met de financiële kant van de zaak: voeding, verzorging en niet te vergeten…de noodzaak van het steriel maken op de juiste leeftijd!
Bezin dus, eer je begint! Of kies resoluut voor een pluchen dier!
De stad Deinze & vzw Dier onder Dak doen heel veel inspanningen wat het dierenwelzijn betreft.
Maar: het dierenwelzijn is niet de zorg van één gemeente of stad! Het zwerfkattenprobleem, bijvoorbeeld, stopt niet aan de gemeentegrens.
Sommige gemeenten, zoals Zulte of De Pinte, zijn zich eveneens bewust van dit probleem en ook zij spannen zich in. Maar andere buurgemeenten verkiezen helaas de kop in het zand te steken.
De cijfers die Deinze vandaag kan voorleggen, zijn nochtans overduidelijk: het zwerfkattenbeleid heeft wel degelijk effect! Misschien overtuigt dit andere gemeenten om ook met een gelijkaardig project te starten?
Monique Coussement – vzw Dier onder Dak

Huisdier gevonden of vermist? Zie www.dieronderdak.be of www.poezenhofdeinze.be!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...