Internationaal beiaardfestival in Deinze

Dit jaar wordt in Deinze een zesdaags internationaal beiaardfestival georganiseerd. Gespreid over 6 woensdagen in juli en augustus komen hoofdzakelijk buitenlandse beiaardiers om 10 uur een concert spelen op de grote-tertsbeiaard van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Deinze. Na het concert is de beiaardkamer open voor publiek en is een gesprek met de stads- en gastbeiaardier mogelijk. Info: stedelijke cultuurdienst, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, T: 09/381.95.12, F: 09/381.95.19, [email protected]

15 JULI: ELS DEBEVERE (België)
Els Debevere (°1961) studeerde piano en orgel aan het Stedelijk Conservatorium te Oostende en heeft zich in september 1999 ingeschreven aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Zij behaalde tevens het diploma van koster-organist bij het bisdom Brugge en is 6 jaar werkzaam geweest als koster-organist te Oostende, waar zij tevens dirigent was van het vierstemmig Koninklijk Sint-Gregoriuskoor. Momenteel is zij werkzaam als apotheekassistente in het ziekenhuis van Veurne. Sinds april 2002 is Els in Nieuwpoort aangesteld als vaste vervanger van stadsbeiaardier Paul Bourgois. Vanaf augustus 2003 heeft zij alle concerten van hem overgenomen.

22 JULI: BERNARD MICHEL (Frankrijk)
Bernard Michel is geboren in Saint-Amand-les-Eaux in de nabijheid van de « Tour Abbatiale », de enige overgebleven toren van het immense monnikenklooster. Hij volgde reeds vanaf de leeftijd van 7 jaar les in piano en fluit. Hij volgde toen reeds beiaardlessen die aan andere leerlingen gegeven werden door meester-beiaardier Alfred Dubois. Op 13-jarige leeftijd volgde hij systematisch lessen en behaalde een diploma op hoog niveau. Iedere middag bespeelde hij de beiaard in Saint-Amand. Toen hij universitaire studies in de geneeskunde volgde, ging hij zich vestigen in Lille (Rijsel), waar hij aan de basis lag van de stichting van een nieuwe beiaard met 2 octaven op het belfort van “La Bourse”. Bernard Michel is ook vicevoorzitter van de vereniging “guilde des carillonneurs de France”. Bernard Michel is adjunct-beiaardier te Saint-Amand-les-Eaux en is titularis van de beiaard in de kathedraal “de la Treille” en van de kerk “Sacré Coeur” te Lille (Rijsel). Hij speelt veel concerten in België, Nederland, ook op de mobiele beiaarden van Douai en Béthune. Zijn beiaardrepertoire is zeer gevarieerd, en zijn uitvoeringen getuigen van een hoge muzikaliteit.

Guido Van Peeterssen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...