Vakantiecentrum DeCeder ontvangt het milieulabel Groene Sleutel

Vakantiecentrum DeCeder uit Deinze heeft een Groene Sleutel in de wacht gesleept. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft op donderdag 29.04.2010 in het jeugdverblijf ’t Kraaienest in Nieuwpoort een ‘Groene Sleutel’ uitgereikt aan 65 toeristische ondernemingen. 17 daarvan ontvingen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en attracties voor de eerste keer. De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen. Met het label wil de minister samen met BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken. Milieubewuste toeristen weten door de Groene Sleutel dan weer waar hun vakantie milieuvriendelijk door te brengen.

Als enige vakantiecentrum in Vlaanderen wist DeCeder ook dit jaar dit felbegeerde label te behalen.  De trend van de voorbije jaren om de ecologische voetafdruk steeds beter te beheersen blijft ook volgende jaren aanhouden.

Duurzaam ondernemen zit in de lift, niet in het minst in de toeristische sector. “Steeds meer toeristen laten hun logieskeuze bepalen door de duurzaamheid ervan”, zegt minister Bourgeois. “Toeristische ondernemers investeren daarom steeds vaker in het aanbieden van milieuvriendelijke logies. De Groene Sleutel maakt dat aan toeristen bekend. Het kwaliteitslabel geeft de toeristische ondernemer de erkenning die hij verdient. En de lagere energiefactuur is uiteraard ook leuk meegenomen.”

65 groene logies en attracties 
De Groene Sleutels werden voor het vierde jaar op rij uitgereikt. 14 campings, 2 vakantieparken, 25 jeugdverblijven, 10 hotels, 9 gastenkamers en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. Voor het eerst konden dit jaar ook toeristische attracties (musea, dierentuinen, attractieparken, enz.) meedingen naar het ecolabel. Naast de 65 laureaten zijn er nog 156 toeristische ondernemingen die bij Toerisme Vlaanderen het Groene Sleutel-begeleidingsprogramma volgen.

Internationaal ecolabel
De Groene Sleutel maakt deel uit van het ‘Green Key’-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). De Green Key is momenteel in 17 landen actief. In Vlaanderen wordt de Groene Sleutel beheerd door Bond Beter Leefmilieu met steun van Toerisme Vlaanderen.

Deelnemende toeristische logies en attracties krijgen de Groene Sleutel niet zomaar. Ze moeten aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit voldoen. Groene Sleutel-laureaten hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en -sortering en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.

Milieuvriendelijk op reis, dicht bij huis
“Met de Groene Sleutel promoten we milieuvriendelijk toerisme, dicht bij huis”, zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu. “Door ecologisch op vakantie te gaan, komen mensen in contact met milieubescherming op momenten dat ze ontspannen zijn, samen met het hele gezin. Zo kan het milieu beschermen best leuk zijn”, besluit hij.

Vakantiecentrum DeCeder vzw, Parijsestraat 34, 9800 Deinze, 09/381 58 85

www.deceder.bewww.groenesleutel.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...