tentoonstelling: ”Speeltijd !” School van Toen

 

Van 18 tot en met 25 juli 2010 kan je in De School van Toen te Gent de tentoonstelling “Speeltijd!” komen bewonderen. Deze tentoonstelling loopt elke namiddag van 14u tot 17u, en is gratis toegankelijk tijdens de periode van de Gentse Feesten. Daarna loopt ze nog verder van 1 september tot en met 29 oktober.

In deze tentoonstelling, die uitsluitend opgebouwd is rond collectiestukken van Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem uit Grammene-Deinze (www.torck-trapauto.com), is oud speelgoed te bewonderen van de firma Torck uit Deinze, een bekende toenmalige speelgoedfabrikant. Het wordt meteen ook duidelijk dat Torck een bijzonder uitgebreid assortiment speelgoed maakte ; velen onder U kennen ondertussen deze privé collectie omwille van de totaal bijeenverzamelde productielijn van Torck trapauto’s.

Maar: Torck was meer dan trapauto’s alleen!

Een uitgebreid assortiment…

Deze tentoonstelling laat U binnengluren in de wereld van tuin-, poppen-, en kindermeubeltjes, poppenwagens en -poussettes, kinderfietsjes, maar ook affiches, publiciteitsmateriaal en oude catalogi. En natuurlijk ook trapauto’s! Stuk voor stuk, en met bijzondere zorg, door dit gedreven koppel bijeengespaard.

Torck was in Deinze aktief sinds 1887 reeds!
Hun producten weerspiegelen een absolute voorliefde voor hout. Torck was met dit materiaal steevast verbonden : het was niet alleen duurzaam, maar ook buigbaar, bewerkbaar, enz. Hout was en bleef door de jaren heen “het” materiaal, zowel voor tuin-, kinder- als poppenmeubeltjes. Deze laatste zijn bijzonder zeldzaam geworden, en in deze kwaliteit zoals tentoongesteld, enorm waardevol. Het aanbod meubelen werd soms, zoals te zien op de tentoonstelling, naar modellen en uitvoering toe, doorgetrokken van de productielijn voor tuinmeubelen, tot de miniatuurversie voor poppen.

Nét dit materiaal, hout, werd in het begin van de vorige eeuw ook gebruikt voor het vervaardigen van trapauto’s en vliegende hollanders.
Het is pas eind de jaren ’30 dat metaalplaat voor deze productielijn heel belangrijk wordt, en terrein zal winnen.
Torck investeerde in de loop der jaren in hypermoderne productiewijzen, en eind de jaren ’50 werd zelfs een hydraulische pers geïnstalleerd voor de productie van trapauto’s.

De jaren ’50 en ’60 : Ook “het straatbeeld” werd toen belangrijk…
Het straatbeeld werd in de jaren ’50 en ’60 onder meer weerspiegeld in de productie van deze trapauto’s: kijken we maar naar de auto’s met zoveel blinkende accessoires als bumpers, sierlijke radiatorroosters, ingebouwde radio (muziekdozen), glimmende bumpers en zo meer. Torck blijft dé toonaangevende producent, dat is het minste wat hierover kan gezegd worden.

Praktische info:

De School van Toen
Klein Raamhof 8, 9000 Gent, Tel: 09 225 29 03
Email: [email protected] – Website : www.gent.be/schoolvantoen
Tentoonstelling “Speeltijd!” van 18 tot en met 25 juli 2010 telkens van 14 tot 17 uur, inkom gratis.
Nadien: van 1 september tot en met 29 oktober 2010, tijdens de schooldagen van 9 tot 16 uur, inkom gratis.

 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...