Minister Schauvliege keurt landinrichtingsplan Stadbos Deinze definitief goed

Samenwerkingsverband Stadsbos Deinze is opgetogen.

Vlaamse minister Schauvliege heeft op 30 juli ll. haar goedkeuring gegeven aan het landinrichtingsplan Stadsbos Deinze. Dit nieuws raakte pas nu bekend. Het Samenwerkingsverband Stadsbos Deinze, dat sinds november 2003 tal van socio-culturele verenigingen van Deinze samenbracht om het bos te promoten, is blij met de goedkeuring en hoopt dat er nu snel kan worden gestart met de uitvoering.

Het plan werd in 2005 door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opgemaakt in het kader van realisatie van het stadsbos Deinze. Het werd reeds begin 2006 goedgekeurd door de volledige gemeenteraad van Deinze. Meer dan 4 jaar later is het nu definitief goedgekeurd.

Het plan omvat het stadsbos zelf, 55 ha met hoofdzakelijk bos en enkele weiden en hooiland met knotwilgenrijen en struiken. Het bevat ook maatregelen voor de wijdere omgeving. Zo wordt een middenstrook van Astene-dreef deels verhard, zodat de dreef ook toegankelijk wordt voor minder mobiele mensen. Er komt een fiets- en voetpad dat begint aan de achterzijde het voetbalveld van Sparta Petegem tot aan de Achtmeersstraat. De boswachtersdreef, die evenwijdig loopt met Astenedreef maar iets zuidelijker ligt, wordt een echte dreef en zal langs beide zijden voorzien worden van een rij zomereiken. De ijskelder van het Vakantiecentrum De Ceder kan worden gerenoveerd, zodat vleermuizen er opnieuw een rustplek vinden. Maar wat het meest in het oog springt is de fietsersbrug die er komt over de Leie te Astene, ter hoogte van restaurant ’t Veer. De uitvoering van de voorgestelde maatregelen zal gebeuren door de Stad Deinze, het Agentschap voor Natuur en Bos, door diverse particulieren en door de VLM zelf.

Wat betreft de realisatie van het bos moet er nog steeds ongeveer 18 ha worden verworven, het merendeel tussen de Astenedreef en de Krekelstraat. Eens deze gronden zijn aangekocht, zullen de huidige gebruikers van deze gronden betrokken worden in een ruiloperatie met gronden die voorheen reeds door het Vlaamse gewest waren aangekocht nabij Nieuwgoed te Parijs.

Wij hopen alvast dat onze overheid ook op korte termijn deze gronden kan verwerven, zodat het bos een definitieve vorm krijgt. Voor een bosarme stad van bijna 30 000 inwoners absoluut wenselijk om in te wandelen, te kuieren, de gezonde boslucht op te snuiven.

http://www.stadsbosdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...