Stichting Filip Decock uit Deinze reikt opnieuw persprijs ‘Derde Wereld’ uit

De Stichting Filip Decock, een vereniging met zetel in Deinze, organiseert op vrijdag 15 oktober de uitreiking van een persprijs i.v.m. ‘Derde Wereld’. De activiteit grijpt plaats om 20u in de zaal Rekkelinge (D. Delcroixlaan 1) in Deinze. De initiatiefnemers moedigen op die manier Vlaamse journalisten en media aan die dit niet zo gemakkelijke onderwerp behandelen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de prijsuitreiking, maar dienen wel vooraf een seintje te geven.

Stichting Filip Decock

Vroeg overleden radiojournalist
Ruim twintig jaar geleden – op 30 augustus 1988 – overleed Deinzenaar Filip Decock (33 jaar) aan de gevolgen van multiple sclerose. Hij was historicus en werkzaam als journalist bij de BRT-radionieuwsdienst. Bovendien was hij actief bij verschillende verenigingen, ondermeer als de voortreffelijke muzikant die hij was bij de harmonie “Vrank en vrij” van Nazareth. Een andere passie was zijn engagement voor de Derde Wereld via de Deinse Wereldwinkel.

Een aantal vrienden, buren, collega’s en familieleden sloegen de handen in elkaar om een prijs uit te reiken waarbij de Derde Wereld centraal staat en richten daartoe de Stichting Filip Decock op. Het is die prijs die nu al voor de elfde keer wordt uitgereikt en geleidelijk aan is uitgegroeid tot een bekende persprijs, waarbij Vlaamse journalisten die de Derde Wereld op een al dan niet eigenzinnige manier beschrijven, worden bekroond.

De prijs wordt toegekend aan een journalist die door middel van zijn werk een vernieuwende bijdrage levert in de bewustwording over de Derde Wereld. Bij de beoordeling wordt o.a. rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bijdrage, het vernieuwende karakter, het appelleren aan betrokkenheid, de originele invalshoek en de keuze van een vernieuwend, verfrissend thema.

Elfde prijs 
Voorafgaand aan de elfde (pers)prijs die op vrijdag 15 oktober 2010 om 20 uur in zaal Rekkelinge wordt uitgereikt, nam een leesclub van bestuursleden de Vlaamse kranten en tijdschriften door en maakte een selectie. Er werden ditmaal twaalf  journalisten uitverkoren, die samen de dertien genomineerde artikels schreven

Een jury bestaande uit academici, verantwoordelijken Derde Wereldverenigingen en bestuursleden van de vereniging kiest uit die nominaties de eigenlijke aanmoedigings- en de hoofdprijs.  Beide winnaars zullen respectievelijk 500 en 1500 euro krijgen.

Iedereen is dus welkom op de presentatie van de prijzen. De avond wordt opgeluisterd met muziekintermezzo van de harmonie Vrank en Vrij en voordrachtstukjes door Nele De Graeve.

De presentatie van het geheel wordt verzorgd door Johan Persyn – bestuurslid van de stichting –  in een vorig leven actief bij radio en televisie en nu werkzaam aan de Hogeschool Gent.

Nadien is er een receptie aangeboden door de Deinse Wereldwinkel. De persprijs krijgt de steun van de stad Deinze.

Inschrijven kan voor 12 oktober via het e-mailadres: [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...