DeCeder vzw ontving vandaag opnieuw het milieulabel De Groene Sleutel

DeCeder vzw uit Deinze heeft een Groene Sleutel in de wacht gesleept. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten vandaag in Technopolis in Mechelen een ‘Groene Sleutel’ uit aan 70 toeristische ondernemingen. 12 daarvan ontvangen het kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke logies en attracties voor de eerste keer. Dit label is een erkenning voor de extra inspanningen die zij leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen. Dankzij de ‘Groene Sleutel’ vinden toeristen gemakkelijk waar ze hun vakantie milieuvriendelijk kunnen doorbrengen.

We investeerden o.a. in Led verlichting, een waterzuinige vaatwas, schakelden over op groene energie, openden een oplaadpunt voor elektrische fietsen, houden het water- en energieverbruik in de hand, beperken het restafval, …


Meetbare inspanningen

DeCeder vzw bewijst dat deelnemende toeristische logies en attracties de ‘Groene Sleutel’ niet zomaar krijgen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en -sortering en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.

70 groene logies en attracties

De Groene Sleutels werden voor het vijfde jaar op rij uitgereikt. 11 campings, 3 vakantieparken, 24 jeugdverblijven, 14 hotels, 11 gastenkamers, 1 vakantiecentrum ( = De Ceder vzw ) en 6 attracties zijn bij de gelukkigen. Naast de 70 laureaten zijn er nog 142 toeristische ondernemingen die bij Toerisme Vlaanderen het Groene Sleutel-begeleidingsprogramma volgen. Zo zullen zij in de toekomst hopelijk ook het label aan hun deur mogen hangen.

Op initiatief van de Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen kunnen vanaf nu ook meetinglocaties de Groene Sleutel aanvragen en in het begeleidingsprogramma stappen. De eerste labels voor congrescentra zullen worden uitgereikt in 2012.

Internationaal ecolabel

De Groene Sleutel maakt deel uit van het ‘Green Key’-programma, het internationale ecolabel dat uitgaat van de Foundation for Environmental Education (FEE). In 25 landen ontvingen meer dan 1500 ondernemingen de De Green Key. In Vlaanderen wordt de Groene Sleutel beheerd door Bond Beter Leefmilieu met steun van Toerisme Vlaanderen.

Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.

“Met de Groene Sleutel promoten we milieuvriendelijk toerisme, dicht bij huis”, zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu. “Door ecologisch op vakantie te gaan, komen mensen in contact met milieubescherming op momenten dat ze ontspannen zijn, samen met het hele gezin. Zo kan het milieu beschermen best leuk zijn”, besluit hij.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...