Hanenzettingen opgenomen in Vlaamse inventaris immaterieel erfgoed

Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege erkende het hanenzetten als immaterieel erfgoed, door de opname ervan in de Vlaamse inventaris. De Vlaamse overheid hecht de jongste jaren meer en meer belang aan immaterieel erfgoed. Het gaat om bepaalde vaardigheden en tradities die als waardevol worden beschouwd, en waarvan men het belangrijk vindt dat ze worden doorggeven aan de volgende generaties.

Hanenzettingen opgenomen in Vlaamse inventaris immaterieel erfgoed

De projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde vroeg aan de Vlaamse cultuuradministratie om enkele vormen van immaterieel erfgoed uit de streek, waaronder het hanenkraaien te laten opnemen in de erfgoedinventaris. Het hanenzetten is een volkssport, die vroeger in vrij intensief werd beoefend, maar waarvan het voortbestaan bedreigd is.

Er zijn in Oost- en West-Vlaanderen nog enkele tientallen beoefenaars, in de streek van Torhout en vooral in de omgeving van Kruishoutem en Zulte. De Vlaamse liefhebbers komen (meestal) de zondagvoormiddag met hun hanenbak naar de zetting, waar de haan gedurende één uur op een rustige plaats kan kraaien. Keurders doen de ronde om te zien of de hanen goed kraaien. Voor elke goede kraai wordt een streepje op een lat gezet. De haan met de meeste kraaien wint. Het lijkt dus op vinkenzettingen.

Ook in Limburg wordt de volkssport beoefend. Daar worden de hanen echter samen in een bak gezet.

Voorzitter Henk Heyerick van het Platform Omgeving Leie Schelde is tevreden dat die bijna vergeten volkssport nu wordt erkend als immaterieel erfgoed door de minister. Hij hoopt dat  in de toekomst nog andere interessante elementen uit de streek zullen worden opgenomen in de Vlaamse inventaris.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...