Nieuwe provinciale Roger Raveel wandelroute ingehuldigd

Op stap langs leven en werk van kunstschilder Roger Raveel

Naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag krijgt kunstschilder Roger Raveel zijn eigen provinciale wandelroute in Machelen-aan-de-Leie. Toerisme Oost-Vlaanderen stelde vandaag de route aan de pers en genodigden voor, en een deel van het traject werd officieel ingewandeld.

Kunst is alomtegenwoordig in de idyllische Leiestreek. Dat inspireerde Toerisme Oost-Vlaanderen in het verleden al tot twee wandelroutes genoemd naar de kunstenaars Gust De Smet en Albijn Van den Abeele. Naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag krijgt nu ook Roger Raveel, één van onze belangrijkste kunstschilders van na de Tweede Wereldoorlog, zijn eigen wandelroute. Toerisme Oost-Vlaanderen herwerkte daarvoor de reeds bestaande gemeentelijke wandelroute, en voorzag ze van bewegwijzering zoals die ook voor alle andere provinciale wandelroutes wordt gebruikt.

De nieuwe Roger Raveel wandelroute is 3,7 kilometer lang en biedt wandelaars een aantrekkelijke combinatie van cultuur en natuur. Startpunt is het Roger Raveelmuseum in Machelendorp, dat een fantastische collectie van Raveels werk tentoon stelt. Meer dan 200 schilderijen, een 500-tal tekeningen en een volledige verzameling grafiek vinden hier onderdak. Na een bezoek aan het museum wandel je onder meer langs Raveels driedelige kunstwerk ‘De palen van het onbeperkte’, zijn ouderlijk huis en de gemeenteschool waar hij in de jaren ’60 zijn atelier had. Andere kunstzinnige haltes zijn het geboortehuis van Leieschilder Roger de Backer (1897-1984), het graf van de beroemde Nederlandse schrijver Gerard Reve op de lokale begraafplaats en het kunstwerk dat voor Reve werd opgericht op het Georges-Jozef Imschootplein. Voor natuurpracht onderweg zorgt onder meer de lokaal heel befaamde Machelenput. Deze mooie Leiearm zou in de jaren ’70 gedempt worden, maar bleef behouden dankzij de protestactie Raveel op de Leie. De vlag van het vlot met blauwe plasticzakken waarmee Roger Raveel toen de rivier afvoer, werd later verwerkt in het logo van Toerisme Leiestreek.

De brochure van de wandelroute kost € 1,25 en is te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, de diensten voor toerisme of via www.tov.be.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...