Natuurleerpad in vakantiecentrum Deceder

Het Natuurleerpad van DeCeder vzw kwam tot stand dank zij de actieve samenwerking met de plaatselijke afdeling van Natuurpunt Deinzeplus.

Een natuurleerpad of bosleerpad, soms ook kortweg natuurpad genoemd, is een uitgezette wandelroute waarbij, via informatiebordjes, kennis wordt overgedragen omtrent de aanwezige boomsoorten en andere merkwaardigheden.

Natuurleerpad in vakantiecentrum Deceder

De afstand waarover het pad zich uitstrekt bedraagt een kleine kilometer, en kan via het wandelpad van het vroegere kasteelpark worden gevolgd. Ruim 25 boomsoorten komen aan bod.

Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het unieke kunstwerk ‘Een hand voor DeCeder‘, gebeiteld uit de stam van de vroegere Libanese Ceder.

Een andere merkwaardigheid in het park van DeCeder is de ijskelder. Al enkele jaren wordt deze ijskelder ieder jaar gecontroleerd op vleermuizen. Dit gebeurt telkens in de winter, rond de maand januari. Vleermuizen zijn dan in hun winterslaap. Dit doen ze omdat er in de winter geen insecten rondvliegen en dan zouden ze nooit genoeg energie kunnen opnemen om te overleven. Omdat ze zo zorgvuldig moeten omgaan met hun energie is het dus zeer belangrijk dat ze een goed plaatsje moeten hebben om heel de winter lang te kunnen slapen. Dit doen ze zoals hier dus in de ijskelder. Soorten die hun winterslaap houden in de ijskelder van DeCeder zijn voornamelijk de Baardvleermuis en de Grootoorvleermuis.

DeCeder is al meerdere jaren onderscheiden met het Eco label ‘De Groene Sleutel’. Het centrum  biedt  Natuurpunt Deinzeplus heel wat logistieke steun aan. DeCeder is niet alleen een Vakantiecentrum maar ook een erkend Jeugdverblijfcentrum.  Zo komen heel wat scholen en jeugdverenigingen op bezoek of op schoolreis. Bijgevolg is dit natuurleerpad een extra troef in ons aanbod, zegt Eddy De Winter van De Ceder. Wil je het natuurleerpad liever onder begeleiding van een natuurgids verkennen (enkel voor groepen en verenigingen ) dan kan een natuurgids worden gecontacteerd via DeCeder.

Op zaterdag 27.08.2011 zal het Natuurleerpad om 17u30 officieel worden ingewandeld.

De ganse dag zijn er activiteiten in en om DeCeder en het Stadsbos met ondermeer een dauwtrip, een gezinswandeling en ’s avonds een filmvoorstelling in het bos.  Het volledige programma kan je raadplegen op www.stadsbosdeinze.be, of www.deinzeplus.be.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...