GroenRood wil dat burgemeester Deinze zich aansluit bij protest tegen vervoer van kernafval

Enkele maanden geleden deed GroenRood-gemeenteraadslid Dirk Stroobandt in de Deinse gemeenteraad al een oproep aan de burgemeester van Deinze om zich te verzetten tegen het vervoer van kernafval langs de spoorlijn Gent-Kortrijk. Deze morgen konden we via het nieuws vernemen dat verschillende burgemeesters langs de spoorlijn nogmaals hun bezwaren uitten tegen het vervoer van kernafval. GroenRood wil dat de burgemeester van Deinze zich aansluit bij de protesten van de burgemeesters van o.a. Sint-Niklaas, Lokeren en Gent. Deze burgemeesters zijn terecht bezorgd over de veiligheid van hun steden als vandaag opnieuw een transport van kernafval zal passeren met aan boord radio-actief materiaal dat meer radio-activiteit bevat dan wat er in de Tsjernobyl-ramp is vrijgekomen. Dergelijke transporten zijn ontoelaatbaar want een ongeluk is nooit helemaal uit te sluiten. Een burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn burgers en moet hiernaar dan ook handelen.

Kerntransporten zoals we vandaag en nog een aantal weken en maanden hierna meemaken, zijn helemaal niet nodig en een te groot risico. Deze transporten zijn enkel bedoeld om het hoogradio-actief kernafval van de Nederlandse kerncentrale in Borsele terug op te waarderen in de Franse opwerkingsfabriek van Le Havre. Dat betekent dus ook dat het opgewerkte kernmateriaal ook nog eens allemaal terug zal moeten naar Nederland en we dus binnen enkele maanden ook nog eens kerntransporten in de omgekeerde richting zullen krijgen.

Volgens GroenRood moet er dringend werk gemaakt worden van alternatieve energie-opwekking om op termijn de kerncentrales te kunnen vervangen en moeten we niet nog meer kernbrandstof produceren om nog jaren door te gaan met het produceren van uiterst gevaarlijk kernafval waar de toekomstige generaties nog duizenden jaren mee opgescheept zullen zitten. Die transporten zijn dus niet nodig en, ook al zijn ze enorm beveiligd, brengen altijd een risico met zich mee. Een risico dat zich bovendien niet op één plaats bevindt (een kerncentrale en haar omgeving) maar door de transporten verspreid wordt over een heel groot gebied, waar trouwens niemand goed voorbereid is op maar de kleinste kernlek. Wij hebben hier immers geen jodiumpillen gekregen van de overheid zoals in de streek rond Doel om ons ook tegen een klein lek een beetje te kunnen beschermen.

Vandaar de oproep aan burgemeester De Ruyck: sluit u aan bij het protest van de andere burgemeesters langs de spoorlijn en eis dat deze kerntransporten stoppen. Samen staan jullie sterker!

Dirk Stroobandt – Gemeenteraadslid GroenRood Deinze

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...