Speech burgmeester, nieuwjaarsreceptie stad Deinze

Ook nog aan het nagenieten van de nieuwjaarsreceptie van Stad Deinze, dan kan je hier alvast de nieuwjaarsspeech van onze burgemeester nog eens nalezen.

Deinze in bruikleen van onze kinderen en kleinkinderen

Beste Deinzenaren,
We zijn hier met velen samen om Nieuwjaar te vieren. Ik ben de stad en de gemeenteraad bijzonder dankbaar dat ze mij hebben aangeduid om sinds Nieuwjaar Deinze te leiden. Maar ik wil eerst en vooral burgemeester Jacques De Ruyck uitdrukkelijk bedanken voor de schitterende wijze waarop hij Deinze het voorbije decennium heeft geleid, zodat hij terecht op de eerstvolgende gemeenteraad tot ere-burgemeester zal worden benoemd…

Mijnheer de(bijna) ere-burgemeester, wij erven van u een mooie stad met een groene ring rond, bestaande uit verschillende recreatieve longen (stadsbos, Oude Leie, Brielmeersen,…) , en ik onthou van u voor altijd dat de huizen meer waard in een straat waar bomen staan.
Waarde stadsgenoten,
We erven niet alleen een stad van de vorige burgemeester, we krijgen hem ook in bruikleen van onze kinderen en kleinkinderen. Het is goed dat te beseffen bij het begin van een nieuw jaar. Elk jaar brengt nieuwe verwachtingen, nieuwe uitdagingen, maar helaas voor velen onder ons ook nieuwe tegenslagen.
Ik wens ons toe dat we er zijn voor elkaar wanneer we elkaar nodig hebben, bij vreugde, maar ook bij verdriet en tegenslag. Mensen hebben duizend wensen, maar wie ziek is heeft maar één wens, en dat is vlug weer gezond worden.
Gelukkig hebben we in Deinze niet alleen de Heilige Poppo, die gekend is om zijn vele genezingen, maar ook het Sint-Vincentiusziekenhuis, voor mijzelf de belangrijkste instelling van deze stad. Ik ben tevreden om te zien dat in onze stad gebouwd wordt aan een nieuw ziekenhuis. Hoe beter de infrastructuur van het ziekenhuis, hoe beter voor de patiënten. Een modern ziekenhuis trekt goede en betaalbare dokters aan en zorgt voor een betere dienstverlening aan de bevolking.
Ook de stad wil een nieuw huis bouwen. Het is helaas een noodzaak geworden. De vele taken die Deinze krijgt van hogere overheden vereisen meer medewerkers. Bovendien is het oude stadhuis sinds kort beschermd als monument. Dit houdt in dat het voor altijd er zal blijven uitzien als een stadhuis. Het kan worden gerenoveerd, maar het kan nooit meer worden afgebroken. Maar het is ook te klein en niet meer aangepast aan de noden van een moderne dienstverlening.
Het zal een nieuwe functie krijgen, die de aantrekkelijkheid van de Markt verhoogt. U mag binnenkort ons voorstel hierover verwachten. Maar wees gerust, het wordt geen nieuw interimkantoor ; )
Het schepencollege krijgt twee grote uitdagingen voor de kiezen geschoteld.
Een eerste uitdaging wordt om het dossier van het nieuwe stadhuis verteerbaar te maken voor de Deinzenaar. U zal ook verstaan dat niet elke nieuwe burgemeester plots met een nieuwe architect moet afkomen. Er is genoeg tijd geïnvesteerd in rekenen en plannen maken. We moeten daarom verder werken met de bestaande architect en de bestaande plannen. Alleen zoeken we beter samen naar een nieuwe naam voor dat huis.
Ik kan u wel zeggen hoe het huis van de Deinzenaar er voor mij uitziet. Het is een plek van en voor de Deinzenaar, waar iedereen, kinderen, jongeren, volwassenen en senioren zich welkom voelen. Een plek waar mensen welkom zijn, waar u met zicht op de Leie een kop koffie kunnen drinken, waar jonge mensen hun computer kunnen inloggen, zodat ze eens een dag in Deinze kunnen werken, en niet naar Brussel moeten met de auto of de trein, waar baby’s een nieuwe luier kunnen krijgen, waar mensen met een handicap binnen kunnen, waar een openbaar toilet is, een overdekte bushalte, waar mensen kunnen dromen van een nieuw en beter bestaan, waar de problemen van u en van onze kinderen en kleinkinderen allemaal opgelost worden. Een gebouw waar Deinze fier op mag zijn. Dat en niets anders is voor mij het huis van de Deinzenaar.
Ik hoop dat het ook uw huis wordt, want we hebben er de afgelopen 15 jaar, samen hard voor gewerkt en gespaard. Het Huis van de Deinzenaar zal de komende weken en maanden met u in dialoog gaan op verschillende manieren. Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een goede oplossing zullen komen.
Onze tweede grote uitdaging is te werken aan een betere mobiliteit voor Deinze. Dat kan de stad niet alleen oplossen. Het mobiliteitsplan is in herziening. Hierover wordt overleg gepleegd met het Vlaams Gewest.
Om te werken aan een betere mobiliteit hebben we niet alleen Vlaanderen nodig, we hebben vooral Deinze nodig. En Deinze, dat zijn wij allemaal.
Laat ons de auto zoveel mogelijk thuis laten.
Laat ons eens met de bus te komen.
Laat ons samen wat meer fietsen.
Ik weet het, we moeten eerst nog veel veilige fietspaden aanleggen en het openbaar vervoer in Deinze opwaarderen, met betere routes en bushaltes en een betere stationsomgeving. Maar we werken er in het schepencollege allemaal hard aan.
Bij sommigen onder u zullen we langskomen om een stukje grond te kopen. Ik kan u in dat geval één zaak meegeven. Er zijn weinig zaken die je meer kan doen in het belang van onze stad dan ervoor te zorgen dat uw kinderen en kleinkinderen en ook die van uw gebuur veilig naar school kunnen fietsen of van een aangepaste bushalte kunnen genieten. U bent rijk door dat te beseffen. En het is nooit te laat om hierover van gedacht te veranderen.
Gelukkig zijn er ook zaken die iets gemakkelijker liggen.
Zo kennen we begin maart een eerste ontwerp van het cultureel centrum waarvan de bouw begint in 2015, een project waar heel de raad achterstaat. Dit jaar start ook de bouw van de vernieuwde academie. Begin september zullen de renovatie en vernieuwingsprojecten van Palaestra en het OCMW klaar zijn. Aan andere projecten in het stadscentrum en de deelgemeenten wordt verder gewerkt.
2012 wordt ook een jaar om te genieten. Er zijn enkele mooie evenementen die de stad u aanbiedt. De start van Gent-Wevelgem op 25 maart, de jaarmarkt, het grote vuurwerk, en vijftig jaar Canteclaer op zondag 13 mei. Het zou mooi zijn mocht Deinze een officiële belleman krijgen om al die feesten plechtig in te luiden.
Ik wil er graag twee feestmomenten aan toevoegen. Op 29 januari viert men in Deinze de heilige Poppo. We zullen dit uitbouwen tot een feest voor de zieke medemens. Ik nodig u uit om op 29 januari zoals Poppo, de zieken rondom ons te bezoeken en een kleine attentie mee te brengen, zodat het ook voor hen een beetje feest wordt.
Een ander feest wordt de heropening van de Markt. Na de grote vakantie zullen de werken op de Markt ook volledig afgewerkt zijn. We werken aan het mooiste Marktplein van Vlaanderen, een markt waar mensen (ipv auto’s) het midden zijn. We geven elkaar nu reeds rendez-vous.
Er zijn dit jaar ook gemeenteraadsverkiezingen. Ik doe een warme oproep aan alle Deinzenaren om mee te doen, als kandidaat of minstens als bewuste kiezer. De stad heeft haar beste mensen nodig om haar bevolking te vertegenwoordigen.
Want beste Deinzenaren….vraag niet wat Deinze voor u kan, maar vraag uzelf af wat u voor Deinze kan doen.
Ik kijk alvast uit naar de vele ontmoetingen met u allen en wens u allemaal een gezond en gelukkig 2012 toe. Laat ons samen het glas heffen en genieten van de mooiste stad aan de Leie.
Lang leve Deinze. Deinze nooit Deinzen!
Uw burgemeester, Jan Vermeulen
Deinze, 8 januari 2012.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...