Op 13 mei 2012 worden weer tienduizenden toeschouwers verwacht voor de befaamde Stoet van Canteclaer. De kippenstad brengt hulde aan het pluimvee en kijkt terug op haar grootse verleden. Toch is de Stoet van Canteclaer veel meer dan Folklore.

Een lichte nervositeit is te merken “ten Huize Dhaenens”. Luc is immers al meer dan 40 jaar secretaris van het organiserend comité. Op het bureau: stapels contracten en draaiboeken. Het is een immense organisatie. Luc Dhaenens : “Gelukkig hebben we een bijzonder enthousiast comité waar zowel jonge als minder jonge mensen hun beste beentje voorzetten. Onze schatbewaarder Carlos Parmentier is 91 jaar jong en ons jongste lid is er nog geen 30. Dit is toch schitterend! Uit die mix van generaties komen dan ook steeds nieuwe en frisse ideeën zonder echter te raken aan het erfgoed dat de stoet toch wel is”.

Precies 50 jaar geleden ging de stoet voor het eerst uit in Deinze. Hij bevat unieke taferelen uit het epos “van den Vos Reinaerde” en uit de Deinse geschiedenis.
Jacques De Ruyck (ereburgemeester en voorzitter): “Bij de vorige editie is de stoet volledig gescreend op historische correctheid. Zo deden vroeger nogal wat verhalen de ronde die niet op waarheid berust waren. Een team van historici controleerde alles. Het is immers belangrijk dat men geschiedenis en folklore juist weergeeft.”
Toch is de stoet geen oubollige bedoening. Zo zijn er telkens nieuwe taferelen die uitgevoerd worden en wordt ook bij elke editie een nieuwe reus aan het publiek voorgesteld. Vorige keer was dit Krieltje Kakelkont, een creatie van de bekende jeugdschrijver Marc De Bel. Dit jaar wordt de Nieuwe Reus Lucien Buysse opgenomen in het Deinse doopregister.

Bart Vermaercke, comitélid: “Dit is wat Canteclaer zo bijzonder maakt. Vanuit vele verenigingen merken we een bijzonder groot enthousiasme. De creatie van de nieuwe reus bijvoorbeeld is het werk van het Lucien Buyssecomité. Op die manier wordt de hele bevolking betrokken. Welke Deinzenaar inviteert niet zijn familie om op zondag 13 mei mee te komen genieten van dit unieke gebeuren.”

Luc Dhaenens: “Ook de samenwerking met het Stadsbestuur en haar diensten verloopt voortreffelijk. Het is deugddoend dat ook daar een bijzonder enthousiasme heerst. Het hele Canteclaerweekend wordt op gang getrokken door de “Deinze rijmt”, een samenwerking met de Dienst Cultuur en gecoördineerd deer de Stadsdichter Martin Carette. Op de vooravond van Canteclaer wordt de nieuwe reus gedoopt en nodigen we iedereen uit voor een massa zang op het Sint-Poppoplein. Voor Cantate Canteclaer zet de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans haar beste krachten in en zullen de zangers van de koren Cantate Domino en Cantabile ons de juiste toon aangeven. Dit wordt echt een onvergetelijk moment !”

Eveneens op de vooravond van Canteclaer worden de Nieuwe Prins en Prinses Canteclaer aangesteld. Karen Steyaert, comitélid: “Op zaterdag 24 maart gaan de “Vrienden van Canteclaer” en een “professionele jury” de nieuwe Prins en Prinses verkiezen. 4 meisjes en 3 jongens werden weerhouden om deel te nemen aan dit event. Niemand minder dan Nick Hollevoet (nvdr. zelf comitélid!) zal het geheel presenteren. Zoals alle activiteiten rond Canteclaer is ook dit spektakel gratis toegankelijk. Wie mee wil stemmen moet lid worden van de Vrienden van Canteclaer. De winnaar en de winnares krijgen niet alleen een mooie geldprijs maar daarnaast maakt iedere deelnemer kans op één jaar gratis het gebruik van een gloednieuwe Fiat 500.”

Om het hele Canteclaergebeuren financieel haalbaar te maken, doet men een beroep op de particulieren via het lidmaatschap bij de Vrienden van Canteclaer. Naast de grote subsidie van zowel het stadsbestuur als de provincie, wordt ook aan fondsenwerving gedaan bij de bedrijven. Voorafgaand aan de stoet is er een grote publiciteitscaravaan die reeds in de vroege namiddag door Deinze trekt.

Alle info over Canteclaer op www.stoetvancanteclaer.be

Delen op: