Online databank om kennis te maken met regionale erfgoed

Nieuwe erfgoedbank als digitaal museum in Leie- en Scheldestreek

In de zes gemeenten van het Platform Leie Schelde (POLS) werd de jongste maanden hard gewerkt om een gloednieuwe erfgoedbank te realiseren. Die website brengt het erfgoed uit de zes gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte bijeen in een online beeldbank. Het werd tijdens een cultuurhappening op vrijdag 23 maart in Nazareth al voorgesteld aan meer dan tweehonderd bestuursleden van culturele en erfgoedverenigingen.
‘De databank wordt ideaal voor wie snel materiaal over een specifieke plek in het de streek wil consulteren’ vertellen cultuurschepen Thomas Van Ongeval en cultuurbeleidscoördinator Fanny Delaey uit Nazareth. De nagelnieuwe erfgoedbank is er vooral gekomen onder impuls van het Erfgoedhuis in Nazareth, maar werd met de hulp van de cultuurdiensten van de andere gemeenten opengetrokken tot het regionale niveau.
‘Het is een online databank die iedereen laat kennismaken met zijn of haar regionaal erfgoed’ verduidelijkt POLS-voorzitter Henk Heyerick het initiatief. ‘Materiaal dat anders verborgen blijft in archieflokalen of op zolders, wordt nu samengebracht in een uniek digitaal museum. Als bezoeker neem je een verfrissende duik in het verleden.’
Je vindt er grote verhalen, maar ook kleine geschiedenissen uit een ver of dicht verleden. ‘Naast het bekijken van foto’s en filmpjes kan je binnenkort grasduinen in archiefdocumenten, brieven, affiches, filmpjes en geluidsfragmenten. Voor elk wat wils dus. Je kan in de databank vrij bladeren door je regio, of je kan via bepaalde trefwoorden op zoek gaan naar wat je wil bekijken. De stukken uit onze digitale collectie worden zelfs op een regiokaart gezet. Ideaal voor wie snel roerend en onroerend materiaal wil vinden over een specifieke plek in het Land van Leie en Schelde’

De Erfgoedbank Leie en Schelde wil heel sterk inzetten op de persoonlijke relatie van het publiek met haar erfgoed. ‘Bezoekers kunnen daarom ook zelf trefwoorden en commentaren achterlaten of beelden delen via sociale netwerksites’,

Mensen die zelf materiaal aan de Erfgoedbank willen toevoegen, zullen via een login toegang kunnen krijgen tot het systeem. Die kan worden aangevraagd bij de cultuurfunctionarissen van de zes meewerkende gemeenten of de coördinator van het Platform Omgeving Leie Schelde. Er werd ook een handleiding opgesteld voor de gebruikers.

Met de hulp van vrijwilligers kan de Erfgoedbank dus geleidelijk aan uitgroeien tot een ruime verzameling, kortom tot een echt digitaal museum over de geschiedenis van de Leie- en Scheldestreek. Op termijn zijn thematische tentoonstellingen mogelijk. Het bestaande materiaal is afkomstig uit de collecties van culturele diensten gemeenten, particulieren, heemkundige verenigingen, musea en archieven.

www.erfgoedbankleieschelde.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...