Harmonieorkest Nazareth dankt Deinse muziekacademie en geeft gratis concert op 27 april: “Curtain up” in zaal post

Op vrijdag 27 april 2012 (19u30) kan u in de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Deinze genieten van een gevarieerd concert. In zaal “De Post” (Kalkhofstraat 25), brengt de Koninklijke Harmonie “Vrank en Vrij” van Nazareth hulde aan de jarige muziekacademie die dit jaar 125 bestaat. Er is gekozen voor een gevarieerd programma dat jong en oud, leek en kenner, kan bekoren. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Het merendeel van de Nazarethse muzikanten kreeg zijn muzikale opleiding aan de Deinse muziekacademie, en dat is men in Nazareth nooit vergeten. “In het verleden moesten we nog een vervoerdienst organiseren om de Nazarethse jeugd een goede muzikale scholing te geven. Onze vereniging was dan ook één van de vurigste pleitbezorgers voor de oprichting van een muziekfiliaal in Nazareth. Tien jaar geleden lukte het, onder stuwende kracht van enkele goede koppigaards: directeur Geert Dhondt, cultuurschepen Roland Danneels en harmonievoorzitter Luc Vandamme. Nu er een filiaal van muziek en woord is in Nazareth, biedt dat de harmonie extra kansen om hun jeugd ter plaatse een muzikale opleiding te geven. Voor de hogere graden en het samenspel gaan de leerlingen nog steeds naar Deinze. We konden nooit het huidig muzikale peil behalen zonder de professionele en pedagogische inzet van zo vele leerkrachten, zowel deze van notenleer als de instrumentale leerkrachten. Bovendien zijn de kinderen in goede handen van filiaalverantwoordelijke Véronique Halin. Redenen te meer dus om de Deinse muziekleraars en hun directie van harte te danken”, aldus harmonievoorzitter Christiaan Van herzeele.

“Wij zijn een hafabra-orkest”, wat staat voor harmonie, fanfare en brassband”, verduidelijkt dirigent Wim Belaen. “Nog teveel kinderen en ouders weten niet welke rijkdom dit genre in zich heeft, laat staan dat men weet dat België zijn mannetje staat op alle internationale concours. Hoeveel kinderen geven de muziek op omdat ze het solistisch oefenen beu zijn en niet vermoeden wat een genot het kan zijn in groep te musiceren? Wellicht teveel. En weet dat het samen musiceren een levenslange hobby kan worden. Dat is duidelijk als je de leeftijd van ons orkest bekijkt, letterlijk van 7 tot 77 jaar”, aldus dirigent Belaen. Onder de noemer ‘Nazareth goes classic’ speelde het Nazareths harmonieorkest recent nog een ‘klassiek’ repertoire dat verrassend modern klonk (schilderijententoonstelling Moussorsky, Figaro’s Bruiloft’…). Deze keer wordt de ganse waaier open geplooid met filmmuziek (Mancini), keitoffe hafabra van Vlaamse bodem (Bello Gallico van Bart Picqueur), Curtain up (cabaret, musical) en heerlijke Latijnse dans (Danson) begeleid met een vleugelpiano die voor de gelegenheid wordt bespeeld door directeur Geert Dhondt. Het dirigeren en de presentatie is in handen van Wim Belaen die tevens directeur is van “de Kunstbrug” (academie Gentbrugge) en lesgever orkestdirectie aan de Hogeschool Gent (vakgroep Dirk Brossé). Het wordt dus een niet te missen avond, een buitenkansje.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...