Stedelijke vakantiewerking Deinze wordt deze zomer Inclusief!

Tijdens de zomervakantie zullen de animatoren van de stedelijke vakantiewerking opnieuw klaar staan om kinderen en jongeren tussen 4 en 15 jaar oud een speelse en avontuurlijke zomer te bezorgen. De animatorenploeg bestaat uit gemotiveerde en ervaren begeleiders die eigenlijk niets liever doen dan gek doen en verzot zijn op spelen.

Voor kleuters tussen 4 en 6 jaar oud is er opnieuw Knuffelpas. Kinderen tussen 7 en 11 jaar oud kunnen dan weer deelnemen aan de fantastische Speelpleinwerking. Elke dinsdag is er ook Grabbelpas. Kinderen en jongeren tussen 7 en 15 jaar oud kunnen dan deelnemen aan een gevarieerd aanbod van workshops en uitstappen.

Nieuw!
Deze zomer komt de vakantiewerking voor het eerst naar buiten met een gloednieuwe Tienerwerking. Jongeren tussen 12 en 15 jaar oud zullen er elke dag terecht kunnen om samen met de supercoole leiding keitoffe activiteiten te bedenken. Voor tieners bij wie het kriebelt om nieuwe vrienden te ontmoeten of die samen met reeds gekende vrienden een toffe zomer in groep willen beleven, is de Tienerwerking een echte aanrader! In de Tienerwerking krijgen jongeren zelf de kans om de activiteiten en uitstappen mee te bepalen.
Een tweede vernieuwing van de vakantiewerking voor de komende zomervakantie is dat de vakantiewerking deze zomer Inclusief wordt. Concreet willen we vanaf deze zomer meer aandacht besteden aan kinderen met een beperking en het samenspelen met andere kinderen. Daarom zijn we in het project ‘Inclusieve speelpleinen’ van de provincie Oost-Vlaanderen gestapt. We worden daarin ondersteund door een aantal organisaties die omtrent dit thema heel wat kennis opgebouwd hebben.
Stedelijke vakantiewerking Deinze ‘ inclusief’?

Omdat niet iedereen hetzelfde is. De ene heeft een korte neus, de andere een lange. Lies heeft flaporen en Seppe pukkels. Omdat iedereen anders is en kinderen met een beperking een tikje extra aandacht vragen. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat alle kinderen de kans moeten krijgen de spetterende zomer op het speelplein mee te beleven. Om al deze redenen besliste de stedelijke vakantiewerking om deze zomer de deuren te openen voor alle kinderen, ook voor kinderen met een fysieke en/ of mentale beperking.
Wat doen we om onze werking ‘inclusief’ te maken?

Natuurlijk zullen we naar de zomervakantie toe de nodige aanpassingen op het speelplein doen zodat elk kind de kans krijgt om aan de vakantiewerking deel te nemen:
– We zullen kinderen met een beperking laten meespelen en passen spelen aan waar nodig.
– We zetten extra animatoren in die kinderen met een beperking de nodige extra ondersteuning geven.
– Onze animatoren hebben extra vorming gekregen in het omgaan met kinderen met een beperking.
– Samen met de ouders zoeken we antwoorden op specifieke vragen.
– We doen een aantal aanpassingen binnen de organisatie van onze werking (vb. aanpassingen speelaanbod, inschrijvingen, speluitleg,visualisatie,…)
– We gaan creatief om met materialen en lokalen in functie van de beperking.
– We richten een snoezelruimte in waar kinderen met of zonder beperking actief kunnen relaxen.
– De vakantiewerking staat er niet alleen voor. We worden gecoacht door vzw Oranje en werken rond dit thema samen met enkele ervaringsdeskundigen.

Hoe kan uw kind deelnemen?
We bieden extra ondersteuning aan gedurende de volledige openingsperiode van het speelplein van 2 tot en met 13 juli en van 23 juli tot en met 31 augustus. In die periode is er op weekdagen elke namiddag vakantiewerking van 13.30u tot 17u.
Om de voorbereiding vlot te laten verlopen en om de kwaliteit van de begeleiding te kunnen garanderen, vragen we om kinderen met een beperking op voorhand in te schrijven. Inschrijven kan vóór 15 juni 2012.
De inschrijving gebeurt op de jeugddienst waar u het inschrijvingsformulier en de medische fiche samen met de verantwoordelijke kan invullen. We bespreken de mogelijkheden van uw kind en bekijken waar extra ondersteuning nodig is.
We werken graag een eerste drempel weg door u op voorhand samen met uw kind op het speelplein te verwelkomen en samen het terrein te verkennen.

Nog vragen?
Stedelijke Jeugddienst, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze
Verantwoordelijke vakantiewerking: Jolien De Wispelaere – 09 381 68 51 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...