31 mei: Werelddag Zonder Tabak. Actie: “Rokers verdienen een beloning… als ze 24 uur niet roken”

31 mei, “Werelddag tegen Tabak”. Op 31 mei stopte heel rokend Vlaanderen een dag lang met roken. Dat was tenminste de ambitie van de campagne 24 uur niet roken. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) over heel Vlaanderen zetten hun schouders onder deze actie. Niet zomaar een actie, want als je meedeed, maakte je kans op een beloning. Als dat niet mooi was.

Je kan het!
24 uur van de sigaret blijven: dat was het doel van de campagne ‘rokers verdienen een beloning… als ze 24 uur niet roken.’ Je kon je telefonisch of op het internet (www.verdieneenbeloning.be) inschrijven. Wanneer je je rookervaringen doorgaf via een vragenlijst, kreeg je via sms-berichten advies op maat. Daarbovenop maakte je kans op een mooie beloning, of je nu de sigaret links liet liggen of niet. Het was immers de intentie die telde. Daarom duurde de actie maar 24 uur en was het beslist niet de bedoeling om meteen definitief te stoppen met roken. Jou het gevoel geven dat een dag lang zonder sigaret je best wel lukt; dat was wat de actiedag wou bereiken. Zo ben je meer geneigd om langer of voorgoed te stoppen.

Stad Deinze zonder tabak

Ook het stadsbestuur steunde dit initiatief. Het stadspersoneel werd gestimuleerd om deel te nemen en de uitdaging aan te gaan, hiervoor voorzag het stadsbestuur ook een beloning. Op donderdag 31 mei werd voor alle personeelsleden (ook de niet-rokers) een niet-rookpauze georganiseerd, met een alternatief voor de sigaret.
Schepen voor welzijn, mevr. Trees Van Hove, genoot samen met de personeelsleden tijdens deze niet rook-pauze van een fris, fruitig een (h)eerlijk fairtrade vruchtensapje. Het drankje werd op deze warme dag zeker gesmaakt en zorgde voor een opkikker boordevol vitamientjes.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...