POLS krijgt hulp van expert Christopher Sims voor onderzoek rond WO I

De Eerste Wereldoorlog eindigde in 1918 niet in de Westhoek, maar aan de Leie en Schelde. Het Platform Omgeving leie Schelde (POLS) bestaande uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte organiseert dit jaar een onderzoek over die periode. De vereniging krijgt de steun van Christopher Sims, een autoriteit op het vlak van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen, om vooral de rol van de Amerikanen in kaart te brengen. Eind oktober 1918 werd er door de 37ste Amerikaanse divisie uit Ohio en terugtrekkende Duitse troepen ondermeer in Olsene en in de richting van Kruishoutem nog hevig slag geleverd. De Amerikanen zetten twee divisies met 50.000 manschappen in om het Duitse verzet aan de Leie te breken. Er kwamen toen ongeveer 1.000 Amerikaanse militairen om, naast honderden Duitsers en vele tientallen burgers.

Christopher Sims is werkzaam voor de American Battle Monuments Commission. Recent bracht hij met Patrick Lernout een omvangrijk naslagwerk uit over de militaire Amerikaanse begraafplaats in Waregem, waarbij ondermeer over alle gesneuvelden een kleine biografie werd geschreven. Hij deed heel wat onderzoek in de Verenigde Staten en is goed geplaatst om POLS van dienst te zijn. Hij zal ondermeer contact opnemen met betrokkenen in de Amerikaanse staat Ohio. POLS-voorzitter Henk Heyerick is alvast tevreden dat ook mensen van buiten het gebied en zelfs internationaal belangstelling krijgen voor dit streekverhaal.

De bedoeling van de intergemeentelijke vereniging is om tegen 2014 een aantal kleine investeringen in de streek uit te voeren, die moeten leiden tot een sterk toeristisch en educatief verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Er wordt ondermeer gedacht aan een (digitale) route en enkele landmarks/infopunten op plaatsen waar iets belangrijks is gebeurd.

Meer info hier

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...