Minister Joke Schauvliege tekent in Deinze cultureel erfgoedconvenant

De projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde (POLS) organiseerde dit weekend een seminar over de Eerste Wereldoorlog in Deinze. Minister Joke Schauvliege kwam voor de gelegenheid van Evergem afgezakt, om samen met burgemeester Henk Heyerick (Zulte) en cultuurschepen Thomas Van Ongeval (Nazareth), die het bestuur van POLS vertegenwoordigden, het cultureel erfgoedconvenant te ondertekenen voor de periode 2013-2014.

In haar speech pleitte de minister voor samenwerking van onderuit tussen allerlei verenigingen, heemkundige kringen, onderzoekers, geïnteresseerde burgers… rond een thema zoals de Eerste Wereldoorlog, maar ook tussen de drie regionale musea. Zij riep de toekomstige cultureel erfgoedcel – de 22ste in Vlaanderen – op om samen met de vele betrokkenen werk te maken van de intergemeentelijke samenwerking in het werkgebied, dat de gemeenten Deinze, Gavere, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte omvat. ‘Anders dreigt het waardevolle culturele erfgoed en zeker het immateriële definitief verloren te gaan’ beklemtoonde ze.

De activiteit in het OCMW-buurtcentrum de Rekkelinge, die ruim 80 geïnteresseerden lokte, was het slotseminar van een heel jaar historisch onderzoek rond de Eerste Wereldoorlog in de streek. Het initiatief kreeg steun van het plattelandsprogramma LEADER Meetjesland Leie Schelde. Er waren twee externe sprekers, namelijk Stefaan Vandenbussche uit Kortrijk die het aangrijpende verhaal bracht van de 17-jarige Marie Vermaercke uit Astene en Maarten Van Alstein van het Vlaamse Vredesinstituut, die heel wat tips gaf voor onderzoeksprojecten en toekomstige activiteiten rond WO I.

Enkele jonge onderzoekers zoals Nicolai Adams, Marieke Voet en Manuel Van den Abeele hebben er hun opzoekingen toegelicht, die werden gebundeld in een rapport van meer dan 200 blz. Nicolai Adams heeft de laatste verwoestende Leiegevechten in oktober 1918 bestudeerd, terwijl Marieke Voet een stuk schreef over de vele Leiekunstenaars in ballingschap. Een opvallende bijdrage van ongeveer 80 bladzijden kwam van Manuel Van den Abeele. Hij bracht zeer zorgvuldig alle streekmonumenten, grafzerken en begraafplaatsen in kaart en dat zijn er in totaal vele tientallen, waarvan er enkele trouwens enkele werden geklasseerd door de Vlaamse overheid. In het interview tijdens het seminar riep hij de gemeenten op om eventueel tegen 2014 enkele kleine herstellingen uit te voeren aan de monumenten, die er al bijna honderd jaar in weer en wind staan.

In het rapport werden verder artikels opgenomen van Stefaan De Groote en Christiaan Vlerick. Zij hadden het respectievelijk over de gewapende confrontatie aan de Edemolen in Nazareth op 7 oktober 1914, waar tientallen slachtoffers vielen en de verwoestende eindfase van de oorlog in Eke en Semmerzake in november 1918.  Het seminar was meteen ook het afscheid van Henk Heyerick als voorzitter van het Platform POLS. Hij gaf de jongste twee jaar een sterke impuls aan de intergemeentelijke vereniging en samenwerking.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...