Erfgoeddag bracht in Leie- en Scheldestreek ruim duizend mensen in beweging

foto erfgoeddag DeinzeDe verschillende gemeenten in de Leie- en Scheldestreek blikken tevreden terug op de voorbije Erfgoeddag, waar in eerste instantie de cultuurdiensten zich voor hebben ingezet. De Erfgoedcel Leie Schelde van de intergemeentelijke projectvereniging POLS promootte de activiteiten bovendien via het magazine POLSSLAG, dat vorige week op 40.000 exemplaren werd verspreid.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek kende een topdag met 420 bezoekers. Zij kregen die zondagnamiddag overigens de kans om een nostalgische foto uit de jaren twintig of dertig te laten maken. Vivien Delbaere uit Gavere had daartoe op vraag van de Deinse erfgoeddeskundige Eva Devooght haar prachtige collectie oude kledij in bruikleen gegeven en adviseerde doorlopend de mensen over een passende outfit. Daarnaast stelden ook Nick Hollevoet en Toneelvereniging Vooruit kleding ter beschikking. Nog in Deinze bezochten enkele tientallen personen de collectie boeken en CD’s in de opslagplaats van de bibliotheek.

In Gavere beklommen een tachtigtal geïnteresseerden de kerktoren. Het ging hier om een initiatief van de VVV ’t Gaverland. Ook in Zulte waren de bijna 200 bezoekers aan de leerlooierij Altan meer dan men had verwacht.
De opening van de expo Benoni Beheyt, wereldkampioen wielrennen anno 1963, in De Pinte lokte eveneens bijna 200 deelnemers. Voor de lezing over het wielrennen kwamen bijna 50 mensen opdagen. De tentoonstelling kan nog worden bezocht in het OCP op 27 en 28 april en op 1 mei.
Ook de tentoonstelling van de jeugdclub 9731 in de Oude Brouwerij in Eke kon 200 bezoekers boeien, waaronder heel wat oud-leden. Een deel van die expo kan nog worden bewonderd in het Erfgoedhuis van Nazareth.

Dit vind je misschien ook leuk...