Tentoonstelling ‘Omzien’ en ‘Ben Snauwaert’ in Museum van Deinze en de Leiestreek

Van 4 mei tot en met 25 augustus heeft het Museum van Deinze en de Leiestreek twee nieuwe tentoonstellingen in de aanbieding. ‘Omzien’ belicht een generatie kunstenaars die in de jaren ’80 de schilderkunst boven conceptuele kunst verkoos. De tweede expositie ‘Ben Snauwaert’ toont werken van de gelijknamige artiest.

031-BenSnauwaert-1

Ben Snauwaert

Omzien
Kunstenaars Ingrid Castelein, Karel Dierickx, Marc Maet, Thé van Bergen, Philippe Vandenberg, Fik van Gesten en Philip Van Isacker werkten vrij en uitbundig, energiek als waren het nieuwe wilden, vaak op grote formaten. De jaren die er op volgden waren ze veelvuldig samen in tentoonstellingen te zien en zetten ze schilderkunst terug op de kaart in België, met epicentra in Gent en Antwerpen. Het Museum van Deinze en de Leiestreek brengt een selectie van sleutelwerken van deze kunstenaars, van de jaren ’80 tot recenter werk. De artiesten zijn steeds trouw gebleven aan hun principes: vertrekkend vanuit een concrete indruk of een idee laten zij toe dat de materie en het schilderproces de uitkomst van het werk bepalen.

Van schilderijen tot sculpturen
De nieuwe generatie vond op zijn weg al snel kunstenaars zoals Karel Dierickx, die het schilderen altijd trouw was gebleven. De sculpturale ensembles van Philip Van Isacker bieden een extra dimensie. Van Isacker, vaak getypeerd als fijnzinnig beeldhouwer, kent als tijdgenoot van de schilders de werken zeer goed. Zijn gemeten ingrepen zijn een contrapunt voor de tentoonstelling.

Keuze van de titel
‘Omzien’ is ook het ‘uitkijken naar’, omzien naar de recentste evoluties in het werk van een kunstenaar, of met een hedendaagse blik rond zich kijken om de werken in een juiste context te plaatsen. Tenslotte is omzien ook ‘belangstellende zorg tonen’, de aandacht voor de positionering en erkenning van deze kunstenaars in de kunstgeschiedenis.

Ben Snauwaert
Schilder en beeldhouwer Ben Snauwaert (° Beernem, 1968) woont en werkt in Maarkedal. Zijn werk wordt vaak omschreven als lyrisch abstract. Net zoals hij in zijn eigen atelier werkt, ver weg van drukte en artistieke hoogdraverij, kan hij enkel exposeren in een omgeving waarmee hij een band heeft ontwikkeld. De kunstenaar voelt zich goed tussen de werken van de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek, waarvoor hij zeer veel ontzag heeft. Hij stelt bijgevolg tentoon op de verdieping midden in de vaste opstelling. Niet erboven verheven, maar er veilig door omringd.

Werk
Als gevoelsmens creëert hij, onder de indruk van zijn ervaringen en gevoelens, zeer spontaan en emotioneel. Zijn schilderijen en beelden kunnen zowel temperamentvol lijken als eerder suggestief blijven. Het zijn stuk voor stuk uitingen van zijn kwetsbaarheid en zijn vreugde. In vele werken ontbreekt als het ware een beschermende bovenlaag, ze tonen enkel de essentie, het innerlijke, de blootliggende onderhuid, de kwetsbare vegen van de kunstenaar.

Info: Museum van Deinze en de Leiestreek, L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
tel. 09 381 96 70 – [email protected]

[mapsmarker marker=”6″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...