Verenigingen geven kleur aan Deinze

Onderstaande info hebben wij ontvangen van Mathias Eggermont via ons gekend e-mail adres [email protected]

Beste Deinzenaar,
DeinzeOnline wordt beheerd door en voor Deinzenaars. Het leek me dan wel eens tof om via dit forum wat interactie te brengen tussen Deinzenaars onderling. DeinzeOnline is steeds op zoek naar de vraag: Wat houdt Deinzenaars bezig? Welke mening hebben Deinzenaars over Deinze? Om deze interactie op gang te trekken heb ik besloten om een opiniestuk te schrijven. In de hoop dat ik een aanzet kan geven om verschillende Deinzenaars ook warm te maken om hun ongezouten mening door een opiniestuk over Deinze via dit forum te delen met elkaar. Laat me wel duidelijk zijn dat een opiniestuk over Deinze niet gelijk staat aan een ongegrond commentaar geven over de stad en haar stadsbestuur. Een Deins opiniestuk is een kritische gefundeerde analyse over een bepaald onderwerp in onze stad. Voor alle duidelijkheid een opiniestuk hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn. Integendeel zelfs ik zou sterk aanraden om het zeker niet te laten om ook iets positiefs neer te pennen over Deinze en haar inwoners. Hopelijk heb ik veel inwoners kunnen overtuigen om ook een keer een opiniestuk te schrijven over Deinze. Hier alvast het mijne, veel leesplezier!

Verenigingen geven kleur aan Deinze
“We kunnen als stad spreken van een ware luxe met al deze verenigingen en daar mogen we terecht trots op zijn als inwoners!”
Als ik het maandelijks stadsmagazine Code 9800 doorblader en bij de pagina’s van de activiteitenkalender terecht kom valt het mij steeds op dat onze stad heel wat activiteiten te bieden heeft voor haar inwoners. Een groot deel van deze activiteiten worden aangeboden door allerlei soorten verenigingen. Dit kan gaan van een sportclub tot een oudervereniging. Deze verenigingen worden gedragen door Deinse Jongeren, volwassenen en ouderen die wekelijks met volle enthousiasme een vrijwillig engagement aangaan ten dienste van de Deinse gemeenschap.

Dit lijkt op het eerste zicht allemaal een normaliteit te zijn zoveel verenigingen in Deinze. Toch is dit niet zo evident zoals het lijkt. Ten opzichte van andere steden kunnen we als stad spreken van een ware luxe met al deze verenigingen en daar mogen we terecht trots op zijn als inwoners! Nog mensen warm maken voor een vrijwillig engagement in huidige tijden lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De huidige individualisering in de maatschappij zorgt ervoor dat verenigingen, bewegingen steeds onder druk komen te staan. Zeg nu zelf je moet tegenwoordig als persoon al goed zot zijn om gratis en voor niets een deel van je weekend op te offeren om activiteiten te organiseren voor burgers. Wie zou nu niet liever in het weekend meer tijd doorbrengen met zijn gezin, familie of een terrasje gaan doen met vrienden?

Toch is de sociale meerwaarde van vrijwilligerswerk niet te onderschatten voor een samenleving en zeker voor een stad als Deinze! Wat men als burger terug krijgt van deze verenigingen is van onschatbare waarde. Verenigingen brengen mensen samen en dat zorgt ervoor dat mensen zich gaan emanciperen en voor hun belangen gaan opkomen. Verenigingen zorgen voor identiteitsvorming en engagement bij mensen en dit draagt bij tot het sociaal kapitaal van de gemeenschap. Via verenigingen worden mensen bewust gemaakt om hun eigen verantwoordelijkheid op te nemen en om te participeren aan de besluitvorming om via deze weg het voor de publieke zaak op te nemen. Door verenigingen leren mensen sociale vaardigheden om beter met elkaar in dialoog te treden en ‘last but not least’ ontstaan er binnen verenigingen vriendschappen voor het leven!

We moeten als stad respect tonen voor verenigingen want zij geven kleur aan Deinze en gaan verzuring en individualisering tegen in de stad. We mogen dus best trots zijn op de zovele Deinse vrijwilligers die zich elke weekend belangeloos inzetten. We moeten ze koesteren en ondersteunen. Diegene die zegt dat er niets te beleven valt in Deinze is blind voor de realiteit. Want een groot deel van de berichtgeving van de Deinse media gaat over activiteiten van verenigingen. De Deinse politiek beseft dat vrijwilligers belangrijk zijn en investeert ook in verenigingen. Zo mogen veel Deinse verenigingen zich gelukkig prijzen met investeringen van de stad in hun vereniging. Laat ons hopen dat het stadsbestuur zo voort doet want we zullen ze nodig hebben in de toekomst als stad! Is dit opiniestuk een pleidooi dat elke Deinzenaar zich nu moet aansluiten bij een vereniging? Nee, maar een stuk om het belang van verenigingen en vrijwillige initiatieven aan te kaarten in Deinze! Want zij maken de Deinse gemeenschap!

Mathias Eggermont

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...