25 jaar #beiaard in Deinze #carillon

Een kwarteeuw geleden werden in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Deinze 37 beiaardklokken gehangen. In 1988 sloot Deinze hiermee aan bij de steden in Vlaanderen die de oude Vlaamse beiaardtraditie in ere houden. De stad Deinze wil dit jubileum dan ook niet onopgemerkt laten voorbijgaan en voorziet een feest op zaterdag 1 juni, van 14 u. tot 17 u. op het Sint-Poppoplein en het Emiel Clausplein.

Vlaams erfgoed
Tot 1580, toen de Fransen de volledige stad in brand staken, klonk de beiaard in Deinze net als in vele Vlaamse steden. Samen met de oude stadshal en zijn toren verdween toen de beiaard. Na een onderbreking van meer dan 400 jaar trad Deinze in 1988 opnieuw de beiaardgeschiedenis binnen, onder impuls van de betreurde Aimé Lombaert, toenmalig stadsbeiaardier van Brugge en leerkracht van de Deinse muziekacademie. Dankzij giften van heel wat bedrijven en sympathisanten kregen dit keer 37 klokken een plaats in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In 1994 werden er nog eens 11 klokken toegevoegd en sindsdien beschikt Deinze over een volwaardige instrument met vier octaven.

Unieke beiaard
In 1988 was Deinze de eerste stad ter wereld met een beiaard met grote-tertsklokken. Door de speciale vorm van deze zogenaamde majeurklok, met een meer uitgesproken bult in de zijkant van de klok, is de klank zuiverder en ligt de klok gemakkelijker in het gehoor. De Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij uit het Nederlands Asten gebruikte 25 jaar geleden de nieuwste computertechnieken om deze klokken te ontwerpen. De zwaarste klok weegt meer dan 780 kg, de lichtste net geen 5. Als eerste beiaard van dit nieuwe type was Deinze een voorbeeld voor nieuwe beiaarden in België, Japan, Nederland, Mexico en de U.S.A.

Klokken luiden in de stad
Dagelijks tussen 8 en 20 uur speelt de beiaard op het uur en het halfuur zijn melodie via het automatisch beiaardspel. Hierbij speelt de beiaard, aangestuurd door de computer, voorgeprogrammeerde muziek. Momenteel zijn er composities van Mozart te horen, die wisselen per kwartaal. Gedurende het jaar speelt huidig stadbeiaardier Charles Dairay een dertigtal beiaardconcerten, vaak voor speciale gelegenheden zoals Vaderdag, de Vlaamse Feestdag of de Open Monumentendag. Het volledige overzicht van de concerten is te vinden in de jaarlijkse beiaardbrochure of op de webpagina over de beiaard. Hier is ook heel wat achtergrondinformatie over de Deinse beiaard te vinden. In 2011 werd de cd ‘The Singing Bells of Deinze’ opgenomen met traditionele en moderne werken voor de beiaard.

Feest
Op zaterdag 1 juni nodigt de stad Deinze alle inwoners uit om het jubileum van onze beiaard te vieren. Van 14 tot 17 uur kan je op het Sint-Poppoplein en het Emiel Clausplein doorlopend genieten van beiaardconcerten door Charles Dairay en enkele gastbeiaardiers. Je kan meer te weten komen over de unieke beiaard en geïnteresseerden kunnen ook een geleid bezoek brengen aan de beiaardkamer. Er zijn ook cd’s te winnen om de muziek van de Deinse klokken thuis nogmaals te beluisteren.

Feest 25 jaar beiaard
1 juni van 14 tot 17 uur – Sint-Poppoplein en Emiel Clausplein
Doorlopend concerten, opendeur, infostand, beiaardmuziek, tentoonstelling

Beiaardbrochure, cd en verdere info over de beiaard verkrijgbaar bij: Cultuurdienst, tel. 09 381 95 10, [email protected] – www.deinze.be/beiaard

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...