Meidagen in Vinkt op zondag 26 mei

Naar jaarlijkse traditie is er op zondag 26 mei de herdenking van de meidagen 1940 in Vinkt. De plechtigheid begint met een gebedsdienst in de kerk, daarna volgt een huldiging aan het monument en aansluitend de onthulling van het beeld ‘De Val’ aan de reflectieruimte.

Programma
De plechtigheid in Vinkt start met een gebedsdienst in de Sint-Bartolomeuskerk om 14.30 uur. Daarna wordt er halt gehouden aan de gedenksteen van 1914-1918 om de overledenen te herdenken. Ten slotte wordt er naar het monument en de muur der getuigenissen gewandeld, waar de gesneuvelden opnieuw in stilte herdacht worden. Nadien krijgt iedereen de gelegenheid om de nieuw ingerichte reflectieruimte te bezoeken in het RVT Sint-Franciscus (Heerdweg 15).

Traditie in stand gehouden
De meidagen hebben zoals steeds enkele vaste waarden. De herdenkingsmomenten bestaan uit gebeden voor de overledenen maar ook uit dodenappels voor de militaire en burgerlijke slachtoffers. Aan beide monumenten wordt een bloemenhulde gebracht. De stop aan de gedenksteen wordt afgesloten door The Last Post. Aan de muur geeft Generaal-Majoor Yvan Jacques als voorzitter van de Ardense jagers een toespraak. Ook een afgevaardigde van het stadsbestuur Deinze zal er een woordje uitleg geven.

De jeugd van de lagere school in Vinkt krijgt een belangrijke rol toebedeeld, zij mogen de bloemenhulde brengen. Op die manier maakt Vinkt ook een jonger publiek bewust van het oorlogsdrama en betrokken bij de herdenking ervan.
De Koninklijke muziekmaatschappij Eendracht en Verbroedering Vinkt zorgt voor de muzikale omlijsting. Samen met het koor laten ze vaderlandse hymnen doorheen Vinkt weerklinken.

De meidagen in Vinkt komen tot stand in samenwerking met:
– Vinkt 1940, waartoe de mens in staat is VZW
– de verbroedering der getroffen families Vinkt 1940
– het stadsbestuur van Deinze
– de koninklijke muziekmaatschappij eendracht en verbroedering Vinkt en het koor
– de verbroedering der Ardense jagers
– de vaderlandslievende verenigingen en de bewoners en scholengemeenschap van Vinkt

Info: Cultuurdienst, Gentpoortstraat 1 (3e verdieping), 09 381 95 10 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...