Vier wandellussen door de vlasdorpen van de Leiestreek

VlasrotersMet de Vlasroters wandelroute huldigde Toerisme Oost-Vlaanderen op zaterdag 4 mei vier nieuwe wandellussen in door en rond drie vlasdorpen in de Leiestreek. Provinciaal gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt stelde de route aan de pers en andere genodigden voor, en wandelde een deel van het traject officieel in.

In een landelijke uithoek van de Leiestreek, op de grens met West-Vlaanderen, liggen drie dorpen met een rijk vlasverleden:
Gottem, Wontergem en Grammene, allen deelgemeenten van Deinze. Vroeger werd hier volop vlas gezaaid, geoogst en geroot
in de Leie, later gebeurde dat roten in grote betonnen bakken.

Met ‘roten’ wordt het proces bedoeld waarbij het vlas na het drogen blootgesteld wordt aan vocht.
Dit is nodig om het kleverige pectinelaagje af te breken dat de vlasvezels bijeen houdt. Roten kon op verschillende manieren, maar roten in water leverde de beste kwaliteit op. Vooral de Leie en haar bijrivier de Mandel waren voor deze rootwijze uiterst geschikt omdat hun kalk- en ijzerarme water het vlas soepel en stevig maakten. De rivier dankt er haar poëtische bijnaam aan: de ‘Golden River’, naar de goudgeelachtige glans die het in de Leie gerote vlas had.

De nieuwe Vlasroters wandelroute die Toerisme Oost-Vlaanderen in en rond de dorpen uittekende, bestaat uit vier op elkaar aansluitende wandellussen. Allen starten in de dorpskernen van Wontergem, Gottem en Grammene en zijn tussen 7 en 11,5 kilometer lang. In Grammene zijn de belangrijkste troeven het mooie kerkje en de restanten van een vlasrotersgebouw aan de Oude Leie.
Dankzij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), dat de oude Leiearmen beheert, bleef dit een heel aangenaam gebied voor wandelaars en hengelaars. Gottem kan uitpakken met het standbeeld van de vlasser en de Sint Canarusbrouwerij. Wie hier ’s zondags komt wandelen, kan even pauzeren met een lekker Sint Canarusbiertje.

Wontergem kenmerkt zich dan weer door de kouters en is bekend als het dorp van de legendarische Tourkampioen Lucien Buysse.  De vier lussen werden bewegwijzerd in vier kleuren en kregen passende namen: de rode lus is de Lucien Buyssewandeling in Wontergem (7,5 km) en de blauwe lus de Canaruswandeling in Gottem (8 km). De groene lus, de Lorenzowandeling in Grammene (11,5 km), werd genoemd naar het vroegere Grammense gemeenteraadslid Laurent Vanhaesebroeck. Hij wist de spoorwegbrug en de oude Leiearm van demping te redden.

De oranje lus door Gottem, de Juul Claeyswandeling (7 km), dankt haar naam aan de gelijknamige kunstenaar die hier woonde en werkte en het monument De Vlasser creëerde.
Zoals gebruikelijk werd de Vlasroters wandelroute bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen.
De brochure van de Vlasroters wandelroute kost € 2 en is vanaf 6 mei te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen en de diensten voor toerisme.

Meer info hier

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...