Deelname Natuurvrienden Deinze aan de Open monumentendag op zondag 8 september 2013

Ook dit jaar zullen de NATUURVRIENDEN in groep deelnemen aan de Open Monumentendag.
Op een fietstocht van ± 17 km zien ze enkele hoogtepunten van de Open Monumentendagen in Deinze uit het verleden. Ze starten om 10u30 op het St. Poppoplein van Deinze. Ze kunnen meteen kennismaken met de Beiaard van de O.L.Vouwekerk en krijgen uitleg over het ontstaan en het belang van de beiaard die reeds zijn 25e verjaardag viert.
Even verder bezoeken ze de Sint-Blasiuskapel met uitleg over St. Blasius en de functie die deze site vroeger had. Ook de aantasting door huiszwam die er bij een vorige OMD voor zorgde dat de kapel zelf niet mocht betreden worden zal aan bod komen. Van daar fietsen ze naar Ooidonk waar ze in het zomerpaviljoen ondergedompeld worden in de tijd van toen. Nadien komen ze op hun stappen terug en houden halt bij Astene-Sas waar historische schepen en nog veel meer onze volle aandacht genieten.

ATB De Natuurvrienden

ATB De Natuurvrienden

Ze fietsen verder en steken de steenweg over om bij het voormalig Goed te Wallebeke uit te komen dat nu een opvangcentrum is. Ook hier krijgen ze uitleg over de geschiedenis van het “Goed” en zijn huidige functie.
Even verder ligt een pareltje ontworpen door architect Henry Van de Velde: de voormalige kliniek van Dr. Adriaan Martens. Voor het eerst mogen we daar ook even binnen kijken en zien we o.a. de vroegere apotheek en de wachtzaal.
Van daar gaat het terug naar Petegem. Langs rustige binnenwegen bereiken ze de voormalige speelgoedfabriek Torck die ooit nog een klooster is geweest. En ook daar zullen leerlingen van het Koninklijk Atheneum u alles van naaldje tot draadje uitleggen.

Het zal gegarandeerd een mooie en leerrijke dag worden. Een absolute aanrader voor iedereen die kan fietsen en een tocht die iedereen aankan. De deelname is volledig gratis, ook de gidsbeurten onderweg.
Iedereen is welkom ook niet leden van ATB DE NATUURVRIENDEN (maar als lid geniet je die dag natuurlijk van je groepsverzekering). Op het parcours zijn weinig of geen eetgelegenheden, daarom stellen wij voor dat je een lunch pakketje mee brengt. Je kan het op eten bij Marcel (Beekstraat 124, tussen het Goed te Wallebeke en de kliniek van Dr. Martens). Voor een drankje wordt ter plaatse wel gezorgd.
Dit jaar is er voor kinderen tussen 6 en 12 jaar ook een extraatje voorzien op Open Monumentendag in Deinze.
Met een leuk spelletje “In het spoor van St. Poppo” kunnen zij een smakelijke verrassing winnen. Deelnemen is helemaal gratis.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...