Druk eind van de maand augustus voor #Natuurpunt DeinzePlus!

Vrijdag 30 augustus : ‘Nacht van de vleermuis’ in het kasteel van Ooidonk ! 
Op 30 augustus ’s avonds is het alle hens aan dek om vleermuizen te ‘spotten’.

Zoals u zal merken gebeurt dat op een bijzondere manier. Deze wonderlijke – en misschien wat geheimzinnige – vliegende ! zoogdiertjes zijn immers voornamelijk bij valavond en ’s nachts actief. Toch zijn het zeker geen kleine vampiertjes, zijn absoluut niet agressief en mogen eigenlijk geen schrik aanjagen. Deze nuttige diertjes verslinden uitsluitend insecten. In Vlaanderen huizen nog zo’n 17tal soorten. Het gaat echter niet bijster goed met verschillende soorten die in aantal achteruit boeren.
Zien kunnen ze – sommige vrij goed – maar horen nog veel beter ! Ze sturen voor de mens onhoorbare geluiden rond die ze bij het terugkaatsen weer opvangen en interpreteren. Zo vliegen vleermuizen in vrijwel donker nergens tegenaan en vangen hun prooien, voornamelijk insecten. Een dwergvleermuis kan wel 500 muggen per uur vangen. Wij moeten hun voortgebrachte geluiden opvangen met een speciaal geluidsapparaatje (batdetector) dat naargelang de vleermuissoort bij een kenmerkende frequentie wordt omgezet naar een signaal dat het mensenoor wel aankan. Uw gids zal er u alles over vertellen.


Misschien kan je zoiets bewonderen 😉

Dit jaar kiest Natuurpunt Deinze Plus het kasteel van Ooidonk als vertrekpunt voor de wandeling. Niet alleen een fantastisch decor voor dit evenement, het kasteel is met zijn statige torens, ijskelder en vijver ook een geliefd oord voor de vleermuis. In de zomer kan je er wel vier verschillende soorten terugvinden. Primeur: we zullen ook in de kasteeltuin zelf mogen wandelen waarvoor graaf t’Kint de Roodenbeke, eigenaar van het kasteel, van harte wordt bedankt.
Eind augustus is een goede periode voor onze wandeltocht. Vanaf oktober immers beginnen de vleermuizen al na te denken over hun winterslaap die tot een eind in het voorjaar duurt. Er wordt daarbij naar plaatsen gezocht met een specifiek klimaat: vorstvrij, rustig en vochtig. Zo kiezen ze wel eens ijskelders of bunkers uit als winterverblijf.
Om half negen, bij de eerste schemering, starten alle wandelingen. Je krijgt heel wat informatie en we gaan ook actief op zoek naar de ‘batmen’ met onze detector. Met wat geluk kunnen we de fladderaars zien en horen. De wandeling duurt ongeveer een uur maar de afstand blijft beperkt. Eén wandeling is op maat voor jonge kinderen (en hun ouders). De wandeling wordt georganiseerd i..s.m. JNM Leievallei en milieuraad Deinze.
Info: Koen Bilcke, tel 0473/81.43.58. Zie ook www.deinzeplus.be. Start aan kasteel van Ooidonk om 20.30 hr. Einde omstreeks 22u30. Gratis. Geen reservatie nodig. Goede wandelschoenen en dito gehoor!

Zaterdag 31 augustus: Natuurfeest Deinze Plus
Op 31 augustus wil Natuurpunt Deinze Plus dan iedereen uitnodigen om mee te vieren. Het traditionele natuurfeest vindt plaats in zaal Ter Wilgen (Poelstraat 70, Deinze).

Bestuur_natuurpunt_Deinze

Om 18u30 verwachten we alle natuurvrienden op een receptie gevolgd door het traditionele eetfestijn, dit jaar met paella à volonté. Om 21u is er prijsuitreiking van de fotowedstrijd ‘Mens en natuur’. Daarna zorgt DJ Jef Free voor de nodige muziek tot in de late uurtjes.
Organisatie: Koen Houthoofd, tel 09/328.11.08. Zie ook www.deinzeplus.be

Kostprijs paella: 6 EUR (kinderen tot 6 jaar); 12 EUR (tot 12 jaar) of 16 EUR. Inschrijven kan door tegen 21 augustus het verschuldigde bedrag over te schrijven op rek.nr: 979-4359750-90 van Natuurpunt Deinze plus met vermelding ‘natuurfeest + aantal volw. en/of kinderen. Je kan ook een vegetarische paella kiezen, vermeld dit wel op de overschrijving.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...