De JoJo en Echo der Leie samen op de planken

De leden van De JoJo van Deinze droomden er al lang van eens op de planken te staan, muziek te kunnen spelen voor een groot publiek, te mogen acteren, de spotlights op hen gericht te voelen. Maar als je een concert wil geven, heb je natuurlijk goeide muzikanten-mentoren nodig. De JoJo vond een bondgenoot in het Koninklijk Harmonieorkest ‘Echo der Leie’ uit Sint-Denijs-Westrem. Die vereniging bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten die stonden te popelen om hun kennis en hun muzikale feeling aan de groep van De JoJo door te geven.
Personen met een beperking laten musiceren, is geen evidentie. Wie jongeren met een verstandelijke handicap muziek wil laten spelen op een podium, heeft heel wat nodig. Aangepaste muziekinstrumenten zijn hier een voorbeeld van, maar ook geschikte partituren en oefen-cd’s zijn onontbeerlijk.

Toverbal_affiche_small

Omwille van deze specifieke vereisten bleef een optreden op de planken lang een droom.
Tot er financiële middelen werden gevonden bij Electrabel. Zij gaven het project een financiële boost zodat de droom van De JoJo en Echo der Leie werkelijkheid werd. De JoJo heeft er net zijn zomerkamp “Geen mens weet hoe het worden zal” opzitten. Van 1 tot 6 augustus trokken ze naar Vorselaar, waar alvast duchtig geoefend werd. Een deel van het kamp stond in het teken van het grootse optreden in september, dat de titel “De wereld is een toverbal” zal meekrijgen. De link tussen beide ligt voor de hand. Zoals de titel laat vermoeden, wordt de opvoering een hedendaags sprookje vol mysterieuze gedaanteverwisselingen en muzikale ludieke intermezzo’s. In de maand september volgen de finale repetities en op zaterdag 21 september zal het eindelijk zover zijn. Dan geven zowel de muzikanten van Echo der Leie als de JoJo-leden & hun leiding het beste van zichzelf in de Palace (Markt 32) te Deinze. De zaal werd hen ter beschikking gesteld door de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap van de stad Deinze. Het belooft een prachtig samenspel te worden dat toonladders overstijgt: een mix van muziek, toneel en dans.
Kaarten zijn te verkrijgen bij de leiding van De JoJo, bij de muzikanten van Echo der Leie of via [email protected] en kosten 5€.

Over De JoJo
De JoJo is een jeugdbeweging voor jongeren met een verstandelijke beperking uit de directe omgeving van Deinze. Al 18 jaar is De JoJo een vaste waarde in het Deinse jeugdnetwerk door deze specifieke doelgroep een aangepaste en plezante vrijetijdsinvulling te geven.
Twee maal per maand wordt er een activiteit georganiseerd die op maat van de jongeren is uitgedacht en waarbij ook een fysieke beperking niet in de weg staat: zwemmen, knutselen, een verrassende daguitstap of er gewoon op los ravotten. Op die manier biedt De JoJo een oplossing voor zij die niet in een reguliere jeugdbeweging terecht kunnen, maar een even grote nood hebben aan, en plezier putten uit de sociale interactie met leeftijds- en gelijkgestemde zielsgenoten. In september 2011 werd de jongerenwerking van de Jojo in twee takken onderverdeeld. De Springers zijn de jongsten onder hen, gemiddeld tot 20 jaar, die nog BUSO volgen. Daarnaast zijn er de Vliegers, dit zijn de iets ouderen die meestal werken. Tijdens het Paasweekend trekken de beide takken er traditiegetrouw een volledig weekend op uit. Sinds twee jaar organiseert De JoJo ook een zomerkamp op een Belgische buitenlocatie voor alle leden van de Springers en de Vliegers.
De JoJo wordt geleid door een groep gemotiveerde jonge vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzetten om de leden van de twee takken elke maand een toffe namiddag te bezorgen.

Over Echo der Leie
Het Koninklijk Harmonieorkest Echo der Leie kent een iets langere historie: het vond reeds zijn oorsprong in 1842. Wat aanvankelijk als een zangkoor begon, evolueerde in de loop van de tijd naar een fanfare tot een muziekmaatschappij die op muzikaal vlak een sterke waardering geniet. De vereniging luistert verschillende gelegenheden op waar hun aanwezigheid sterk op prijs gesteld wordt. Enkele voorbeelden daarvan zijn de kioskconcerten tijdens de zondagse bloemenmarkt op de Kouter te Gent, de concerten in het Citadelpark te Gent, in het Borluutpark en in de feesttent naar aanleiding van de jaarlijkse kermis in oktober te Sint-Denijs-Westrem. In de loop van de tijd heeft de vereniging zijn grenzen verruimd en is lang niet meer zo plaatsgebonden als in het begin het geval was. Sommige muzikanten bewegen zich vrij en zijn lid bij diverse muziekmaatschappijen. Desalniettemin blijft de muziekmaatschappij Echo der Leie zelfstandig, met een eigen beheer en eigen georganiseerde manifestaties. Meerdere nieuwe muzikanten zijn het Koninklijke Harmonieorkest Echo der Leie komen versterken. Ze zijn meestal jong en muzikaal geschoold. Dankzij leerlingen en afgestudeerden van de muziekacademies van Sint-Denijs-Westrem, Sint-Martens-Latem, Deinze en andere, voert het harmonieorkest van Echo der Leie tegenwoordig hoogstaande concerten uit, onder leiding van een professioneel gevormde dirigent.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...