Vleermuizenwandeling aan Ooidonk kasteel met NP DeinzePlus: groot succes!

“Op 22 ? , dan zal het een rosse zijn … !“ Mysterieuze code taal ? Een beetje wel …
Verleden week vrijdagavond omstreeks 21.00 hr was het immers een gezellige drukte rond het kasteel van Ooidonk. Driehonderd! enthousiastelingen waren vol verwachting afgezakt om de werkelijke sterren van die avond, kleine fladderende zoogdiertjes, te zien of eerder te horen.

Vleermuizen natuurpunt IMG_4922

Wel 7 uitstekende gidsen waren in de weer met heel wat interessante weetjes over de vleermuizen: hun vliegroutes – wij leerden trouwens dat die eigenlijk vliegen met hun handen – , de verschillende jaagmethoden, overwinteringstrategie. Reuze …
Met een batdetector waren alle groepen onder kundige leiding van de gids ijverig aan het werk om het voor de mens onhoorbare vleermuizengeroep op te vangen. Naargelang de respons op een specifieke instelfrequentie op het toestel kan worden gedetermineerd om welke soort het gaat. Wij leerden: op 22 kHz is het veelal een rosse vleermuis. Op frequentie 40 – 50 kHz laat bvb de dwergvleermuis zich ‘vangen’.

We ontvingen na de wandeling enthousiaste reacties van deelnemers die ook het bezoek aan de ijskelder van het kasteel tof vonden en de digitale omkadering het van het. Een woordje van appreciatie en dank is zeker op haar plaats voor de jongelui van JNM die zich strategisch hadden opgesteld en in donkere hoekjes en kantjes de honderden vleermuisadepten met mooie filmbeelden verrasten.

Vleermuizen natuurpunt IMG_4955

Dat er ’s nachts evenveel (meer ?) bedrijvigheid is dan overdag werd nog eens gedemonstreerd door een deinse natuurpunter die aan de rand van de kasteelvijver met lichtbak de kleurpracht ! van diverse nachtvlinders kon showen. Finito voortaan om die vaak onzichtbare beestjes wat denigrerend kleurloze motten te noemen.
Bij een drankje werd nog nagefladderd en het moet gezegd, het was heerlijk vertoeven onder die zwoele vleermuisdense zomeravond bij het schitterend verlicht Ooidonk kasteel. Dank nogmaals aan de graaf voor de gelegenheid het park onder die omstandigheden te mogen bezoeken. Wij zullen het niet licht vergeten, die rosse zeker ook niet …

Bekijk hier een uitgebreid fotoalbum

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...