In de Guatemalteekse hooglanden worden de herinneringen aan de genocide nu al een tiental jaar letterlijk bovengehaald. Forensisch antropologen voeren er opgravingen uit van clandestiene massagraven die tijdens de burgeroorlog (1960-1996) gevuld zijn geraakt met de stoffelijke resten van vele slachtoffers. De inheemse Rosalina L., die de burgeroorlog overleefde, neemt de botresten van haar vader opgerold in plastiek mee in haar rugzak: “Het doet pijn ze te dragen… Het is alsof ik de dood meedraag. Maar ik ga ze niet onmiddellijk begraven. Deze botresten zijn het bewijs van mijn getuigenis.”

Het geheugen van Guatemala

Deze ontmoetingsavond heeft plaats op woensdagavond 16 oktober 2013 in de zaal Volkskring , Markt Deinze. Aanvang 20u

De toegang is gratis, en wordt georganiseerd door de vriendengroep rond Eric Gruloos (VEG), i.s.m. – Oxfam Wereldwinkel Deinze, – Catapa, – Dekenaat Deinze-Zulte, werk voor rechtvaardigheid en Vrede, – Leiepoort scholen Campus St.Hendrik Deinze

Programma
De erfenis van 36 jaar verscheurend burgerconflict
Van 1960 tot 1996 was er in Guatemala een bloedige burgeroorlog tussen het autoritaire militaire regime, guerrillabewegingen, inheemse boeren, vakbondsleden en studenten. Zo’n 250.000 personen kwamen om het leven, vaak tijdens collectieve moordpartijen.
Het merendeel behoorde tot de inheemse Maya-bevolking. Het hoogtepunt was in de jaren ’80 onder generaal Efraín Ríoss Montt .Huidig president en ex-militair Otto Pérez Molina blijft dit vandaag nog steeds ontkennen.

De sprekers:
Historica Tessa Boeykens spreekt over de jongste geschiedenis van Guatemala, vooral tijdens en na de burgeroorlog, zij vertelt ons hoe wij op verschillende wijze naar dezelfde feiten kunnen kijken. De Maya bevolking is een belangrijke doelgroep in deze getuigenis.

Eric Gruloos werkt reeds 28 jaar als missionaris tussen en met Maya gemeenschappen, en ook hij ziet hoe het verleden in het heden ligt, als hij dagelijks met zijn Maya’s concreet werkt aan een menswaardig leven met toekomst in San Miguel Ixtahuacàn (San Marcos).

Delen op: