Vraag naar reglement voor parkeerplaatsen bij bouwprojecten

N-VA vraagt om een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening voor parkeerplaatsen op te stellen. Het parkeer-en garagebeleid behoort namelijk volledig tot de gemeentelijke bevoegdheid en het is dus aan de gemeente om een reglement op te stellen die verplichtingen oplegt voor een zeker aantal parkeerplaatsen op privéterrein.

De aanleiding van de vraag is een bouwproject op de hoek van de Guido Gezellelaan/Oostmeersdreef.

Senator en gemeenteraadslid Sabine Vermeulen: “Het wordt hoog tijd dat Deinze een reglement voor parkeerplaatsen opmaakt, zeker voor wat betreft bouwprojecten voor meergezinswoningen. Op de hoek van de Guido Gezellelaan/Oostmeersdreef is nu een bouwproject gepland met 11 wooneenheden zonder ook maar één parkeerplaats. Parkeren is daar nu al een groot probleem. Als er dan nog eens 11 wagens zullen bijkomen, zal de parkeerdruk drastisch stijgen. Dergelijke projecten moeten een verplichting krijgen waarbij een minimum aantal parkeerplaatsen of garages moet voorzien worden. Het is aan het stadsbestuur om dit reglement op te maken, wat tot nu toe nog niet is gebeurd. In veel andere steden en gemeenten bestaat reeds zo’n reglement. Deinze heeft dit absoluut nodig en zeker als men bouwvergunningen aflevert voor dergelijke projecten.”

Op de gemeenteraad zal Sabine Vermeulen een raadsbesluit indienen om het stadsbestuur de opdracht te geven om een reglement voor parkeerplaatsen bij bouwprojecten voor meergezinswoningen op te stellen.
“Bouwpromotoren streven naar winstmaximalisatie en steken zich soms weg achter technische onhaalbaarheid om parkeerplaatsen te ontwikkelen in het project. Maar men mag niet alle negatieve consequenties afwentelen op de openbare ruimte en de omwonende bewoners aan hun lot overlaten met plotseling bijkomende parkeerdruk. De gemeente moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen en een dergelijk reglement is het geschikte instrument om dit te verwezelijken.”, aldus Sabine Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...