Deinze is officieel een ‘FairTradeGemeente’

Op vrijdag 11 oktober 2013 mocht het stadsbestuur van Deinze de felbegeerde titel en het bijhorende bord ‘FairTradegemeente’ in ontvangst nemen, na vele inspanningen van de trekkersgroep.

Dat het geen sinecure was om deze titel te behalen bleek uit de toespraken van Lynn Geerinck, coördinator van ‘FairTradeGemeenten’ en van Trees Van Hove, schepen bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking.

FairTradeGemeente

Een FairTradeGemeente dient namelijk aan 6 criteria te voldoen:

  1. Aankoop en gebruik van fairtradeproducten op vergaderingen en recepties door het stadsbestuur.
  2. Verkoop van fairtradeproducten in diverse winkels en horecazaken.
  3. Gebruik en promotie van fairtradeproducten door verscheidene organisaties, bedrijven en scholen in Deinze.
  4. Media-aandacht.
  5. Een lokale trekkersgroep die zorgt voor continuïteit.
  6. Initiatieven organiseren rond lokale, duurzame voeding.

Dank zij de inspanningen van de trekkersgroep, bestaande uit 16 leden afkomstig uit verschillende organisaties, scholen, verenigingen en geïnteresseerden, slaagde men er in om een jaar na de beslissing van de gemeenteraad om, ‘in het kader van een duurzaam beleid op sociaal, ecologisch en economisch vlak, bij de aankoop van producten aandacht te besteden aan enerzijds de prijs die de producenten in ontwikkelingslanden voor hun product krijgen en anderzijds aan hun arbeidsomstandigheden’, de titel FairTradeGemeente te behalen.

‘We stimuleren de consumptie en productie van zowel fair trade- als van lokale en duurzame voedingsproducten. Fair trade blijft voor ons een werkwoord, we blijven samen werken om het jaarlijks opnieuw waar te maken en de titel telkens opnieuw te verdienen’ horen we bij een trotse schepen Trees Van Hove.

www.fairtradegemeenten.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...