Heropening station Astene opnieuw vanonder het stof

Als het van de NMBS afhangt, wordt de heropening van het station Astene opnieuw grondig herbekeken. Het station, gelegen in één van de grootste deelgemeenten van Deinze, sloot de deuren in 1984. De voorbije decennia kwamen geluiden uit alle kanten voor een heropening van het station.

“We herinneren het ons nog goed”, begint Willy Bekaert, sp.a-bestuurslid en voormalig spoorman. “Het stadsbestuur diende in het voorjaar van 2002 een motie in om de stopplaats Astene opnieuw te openen. Maar ondanks de positieve reacties van de toenmalige ministers Stevaert en Durant kwam de heropening er toch niet.”

De heropening van het station bleef ook nadien een belangrijk actiepunt van de lokale sp.a-afdeling. Enkele jaren geleden hield de partij een lokale enquête waaruit bleek dat ook de Astenaars voorstander waren van een station in hun deelgemeente. De stopplaats kreeg in 2006 dan ook een centrale plaats in het verkiezingsprogramma van de partij.

“Ondanks herhaaldelijke pogingen bleef het echter stil bij de NMBS en Infrabel, tot we in de loop van 2009 te horen kregen dat De Lijn interesse had voor lokaal spoorverkeer tussen Gent en Kortrijk. Een stopplaats in Astene maakte ook deel uit van de plannen”, gaat Yves Eggermont verder. De plannen van De Lijn werden echter vrij snel opgeborgen omwille van budgettaire redenen.

De lokale sp.a-afdeling bleef echter volhouden en pleitte ook in 2012 in haar verkiezingsprogramma voor de heropening van het station in Astene. De partij zag dit als onderdeel van het grotere thema ‘mobiliteit’ waar openbaar vervoer een belangrijk topic was.

Freija-Dhondt-03-2012

“We zijn dan ook blij dat de plannen voor de heropening van de stopplaats in Astene nu opnieuw bovengehaald worden door de NMBS”, zegt Freija Dhondt, voorzitter en gemeenteraadslid sp.a Deinze. “We hebben meteen onze bovenlokale contacten aangeschreven met de hoop op die manier meer informatie te bekomen. Onze partij pleit al meer dan 10 jaar voor de heropening van de stopplaats, we zijn dan ook heel tevreden dat dit opnieuw onder de aandacht komt”.

De partij rekent er op dat het stadsbestuur de plannen voor de heropening zal steunen en extra druk zal uitoefenen bij de NMBS.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...