Zondag 13 oktober opening en inhuldiging Goed te Parijs, stadsbos van Deinze

Zondag 13 oktober 2013 is het Goed te Parijs het decor van de opening van de Week van het Bos. Het is het ideale moment om het nieuwe stadsbos van Deinze, het Goed te Parijs, te verkennen. De inrichtingswerken zijn bijna achter de rug en de wandel-, fiets- en ruiterpaden liggen er gloednieuw bij. In het nieuwe speelbos kunnen kinderen naar hartenlust ravotten.

Stadsbos-Astene

Inrichting van het Stadsbos
In het voorjaar startte een aannemer met de uitvoering van verschillende inrichtingswerken aan het Goed te Parijs, het stadsbos van Deinze in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij.

De meer dan 200 jaar oude Astenedreef, een oude lindendreef, die het vroegere kasteel van Astene (waar nu de Ceder ligt) verbond met de Gampelaerehoeve, werd grondig heraangelegd. De dreef kreeg een wandelpad in steenslag en is nu meteen ook toegankelijk voor fietsers en rolstoelgebruikers. Daarnaast werd ook de als monument beschermde toegangspoort tot de dreef in ere hersteld en een verkeersveilige oversteek gecreëerd  tussen de Ceder en Astenedreef. De Gampelaeredreef kreeg een boordsteen tussen de met mooie lindes begroeide middenberm en de bestaande weg bedoeld voor het autoverkeer.

Kinderen kunnen nu naar hartenlust klauteren en ravotten in het jonge speelbos. Daar werden natuurlijke  spelelementen voorzien, heuveltjes aangelegd en klimmogelijkheden gecreëerd met liggende en staande boomstammen.

Naast de Astenedreef werden ook nog verschillende andere wandel-  en fietspaden in het gebied heraangelegd, zoals de Geboortedreef en het pad tussen de Nieuwgoeddreef en de Achtmeersstraat. Verspreid in het gebied werden duikers vervangen of nieuw aangelegd om de waterafvoer én de toegankelijkheid voor de bezoekers te verbeteren. Over sommige grachten werden nieuwe brugjes gebouwd. Zo werd het begrazingsraster met de grazende gallowayrunderen beter toegankelijk.

In de komende winter wordt de historische Boswachtersdreef heraangelegd. Langs verschillende wegen worden bomen en struiken aangeplant. Er zullen ook nog picknicktafels, banken en fietsenstallingen worden geplaatst.

Happening Week van het Bos zondag 13 oktober
Tijdens de happening kan je het gebied verkennen via begeleide wandelingen of kan je zelf het bewegwijzerde parcours volgen. Er is een kort parcours van twee kilometer of een lang parcours van een zevental kilometer. Langs het parcours staan verschillende leuke en informatieve stops opgesteld die boeiend zijn voor jong en oud. Zo ontdek je onderweg bij Natuurpunt van alles over diersporen en waterdiertjes, bij Grontmij en de VLM kom je meer te weten over de werken en het beheer van het gebied en over de zaadgaard (waar bomen en struiken opgekweekt worden). Je komt langs de herder die de grazende schapen begeleidt en langs de bioboerderij en hoevewinkel. Aan het speelbos zorgt de Jeugdbond voor Natuur en Milieu voor speciale activiteiten voor de kinderen. Om het lange wandelparcours een beetje in te korten, kan je de huifkar nemen tot aan de hoeve Nieuw Goed te Parijs. Het vakantiecentrum De Ceder vormt de uitvalsbasis voor de happening. Aan De Ceder worden kinderen verwend door een ballonnenclown, kan je insectenhotels maken en kan je terecht voor een hapje en een drankje.

Afspraakplaats voor de happening is het Vakantiecentrum De Ceder, Parijsestraat 34 in Astene is de uitvalsbasis. De Ceder is bereikbaar met de wagen (bewegwijzering naar naburige parkings wordt voorzien), maar fietsen is aangeraden.

Week van het Bos – Supporteren voor de natuurdoelen!
Onder het motto “Supporter voor de natuur” zet het Agentschap voor Natuur en Bos de Europese natuurdoelen in de kijker en roept iedereen op om ze samen waar te maken. Voor welke planten- en diersoorten en leefgebieden moeten we bijzondere inspanningen leveren? Wat hebben die soorten nodig om zich thuis te voelen in het landschap? Tijdens de hele week zal het publiek kunnen ontdekken welke resultaten er reeds geboekt zijn en hoe we zelf ons steentje kunnen bijdragen zodat bedreigde diersoorten als de kamsalamander, de rivierdonderpad, de grootoorvleermuis en de zwarte specht, maar ook hun leefgebieden, binnenkort weer in topvorm zijn.

Via de activiteitenkalender op www.weekvanhetbos.be vind je alle activiteiten in jouw buurt.

[mapsmarker marker=”25″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...