Deinze stelt nieuwe stadsdichter aan

Op 19 december wordt Luc C. Martens aangesteld als tweede stadsdichter van Deinze. Hij volgt Martin Carrette op, die eind dit jaar afscheid neemt. Luc C. Martens woont in Deinze en schrijft sinds 10 jaar, na een lange onderbreking wegens zijn wetenschappelijke loopbaan, opnieuw gedichten. Zijn werk is veelvuldig bekroond en in 2012 werd zijn eerste dichtbundel gepubliceerd. De nieuwe stadsdichter wenst verder te bouwen op het werk van zijn voorganger, maar zal ook zijn eigen accenten leggen. De officiële aanstelling van Luc C. Martens wordt gevierd op zondagvoormiddag 2 februari 2014 in het Museum van de Leiestreek, in aanwezigheid van zijn mentor Roel Richelieu van Londersele.

Stadsdichter Luc C. Martens

Op 28 januari 2010 werd Martin Carrette aangesteld als eerste stadsdichter van Deinze. De stadsdichter heeft als opdracht: het schrijven van stadsgedichten en het promoten van poëzie in de regio. Het stadsdichterschap van Martin loopt eind dit jaar ten einde. In deze periode schreef Martin Carrette meer dan 50 stadsgedichten voor diverse gelegenheden. In oktober van dit jaar bekroonde hij zijn stadsdichterschap met de bundel ‘Alles viel samen, stads- en andere gedichten’.

Gelet op de positieve dynamiek voor de poëzie in de regio die de eerste stadsdichter op gang bracht, heeft het stadsbestuur besloten om het project te verlengen. Er werd gezocht naar een waardige opvolger van Martin Carrette. Die opvolger werd gevonden in Luc C. Martens, dichter en Deinzenaar. Luc was ook al betrokken bij verschillende poëtische activiteiten tijdens de voorbije jaren.

Luc C. Martens is van opleiding tandarts maar bouwde een wetenschappelijke loopbaan uit aan de universiteit Gent. In zijn jeugd- en studentenjaren schreef hij poëtische teksten en gedichten, maar als gevolg van zijn loopbaan verdwenen die meer dan 20 jaar onder het stof. Pas 10 jaar geleden nam hij per toeval de draad weer op. Om het métier onder de knie te krijgen schreef hij zich in bij de poëzieateliers geleid door de eerste stadsdichter van Gent, Roel Richelieu van Londersele.

Luc C. Martens publiceerde meer dan 50 gedichten in verschillende magazines. In oktober 2012 verscheen zijn debuutbundel ‘Hoop op stille muren’, waarvan er een tweede druk komt in het begin van 2014. Een tweede bundel van 60 reis- en liefdesgedichten is zo goed als afgewerkt, de publicatie is voorzien voor de herfst 2014.

Luc C. Martens won reeds verschillende nominaties, waarderingen en prijzen voor zijn werk. De belangrijkste hierbij zijn de Kronkelprijs 2011, de Jules Van Campenhoutprijs 2012, de prijs van de stad Ronse 2012, de tweede prijs van de Vlaamse vriendenkring 2012 en 2013 en de Tweede prijs CC Boontje, 2013.

Bij zijn aantreden als stadsdichter wil Luc C. Martens wil verder bouwen op het geleverde werk van zijn voorganger. Hij plant om binnen de poëziering, die Martin Carrette rond Deinze aanlegde, een poëtische as aan te brengen met de Leie als inspiratiebron. Hij zal ook aan de slag gaan rond zijn stad en de verschillende seizoenen. Het verder ontplooien van de werking van DéCéDé (Dichters Convent Deinze) is ook één van zijn doelstellingen.

Luc C. Martens wordt tijdens de gemeenteraadszitting van 19 december aangesteld als stadsdichter van Deinze van 2014 tot en met 2016. Het stadsdichterschap is in Deinze onbezoldigd. Zijn officiële aanstelling als tweede stadsdichter van Deinze wordt gevierd op zondag 2 februari 2014 om 10.30 u. in het Museum van de Leiestreek, in aanwezigheid van zijn mentor Roel Richelieu van Londersele.

Video: Martin De Baerdemaeker – https://vimeo.com/channels/pmdtv

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...