Primeur in Deinse academie: 40-koppig orkest met de jongste leerlingen

Afgelopen zaterdag 14 december 2013 speelden 40 jonge muzikanten van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze samen in het kader van het Musi’x-project. Het project maakt deel uit van een pilootproject om vernieuwingen in het deeltijds kunstonderwijs uit te testen.

MuziekAcademieDeinze

Sinds vorig jaar organiseert de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze het project Musi’x. Kinderen kunnen al onmiddellijk vanaf het eerste jaar met instrumentlessen starten en dankzij een nauwe samenwerking vloeien instrument en muziekleer (of notenleer) over in elkaar. Dit project maakt deel uit van een pilootproject en loopt in een tiental academies in Vlaanderen om een aantal vernieuwingen in het deeltijds kunstonderwijs uit te testen in de praktijk, vooraleer ze toe te passen in gans Vlaanderen.

Afgelopen zaterdag 14 december 2013 konden we de leerlingen uit het Musi’x-project aan het werk zien en horen. De hele voormiddag oefenden 3 Musi’x-klassen samen met hun leerkrachten tijdens een speciale workshop, en studeerden ze ondermeer één werk in waarin maar liefst alle jonge muzikantjes meespeelden. Aan het eind van de voormiddag brachten ze dan voor elkaar en voor een publiek van ouders en grootouders een heus kerstconcert. Het speelplezier droop eraf, het werd een wervelend spektakel waarin solowerkjes werden afgewisseld met duo’s, trio’s en het grotere werk, maar er werd ook uitbundig gezongen en gedeclameerd.

Voor het eerst in de geschiedenis van de muziekacademie trad een zo jong orkest op, en het resultaat mocht er best zijn. Het werd een orkest met een unieke bezetting: fluit, klarinetten, saxofoons, fagot, hoorns, trompet, viool, cello, percussie, orgel en piano, in totaal meer dan 40 uitvoerders op het podium.

Het is duidelijk dat de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans met dit project mee stapt in de recentste ontwikkelingen op het gebied van het deeltijds kunstonderwijs, en dat zijn we ook gewoon. In september startte de academie immers ook met een opleiding radio maken, een onmiddellijk succes waarover we binnenkort ongetwijfeld meer zullen vernemen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...