GroenRood over zendmast politie #grdeinze

Op de Gemeenteraad van Deinze vandaag staat een punt geagendeerd over een huurovereenkomst voor het plaatsen van een zendmast tussen het gebouw van de politie en dat van de brandweer (naast de Tweebruggenlaan). Deze 45 meter hoge mast is bedoeld voor het aanbrengen van zend- en ontvangstantennes voor ASTRID, het communicatiesysteem van de politie. Maar uit het dossier blijkt nu dat er naast alle antennes voor ASTRID ook nog eens een heleboel antennes voor Proximus, Base en Mobistar voor GSM, UMTS (de nieuwe generatie GSM voor dataverkeer) en schotelantennes op de mast bijgeplaatst zullen worden, liefst 33 antennes in totaal!

Dirk StroobandtDirk Stroobandt: “Ik herinner het stadsbestuur aan haar beslissing van 25/1/2007, op mijn initiatief, om alle stedenbouwkundige aanvragen voor nieuwe GSM- en UMTS-masten negatief te adviseren omwille van het voorzorgsprincipe. Het schepencollege had dus nooit op 14 januari deze aanvraag voor de zendmast mogen goedkeuren. Deze mast is enkel aanvaardbaar voor de ASTRID-apparatuur, niet voor alle andere zenders er ook nog bij. Ik wil geen paniek zaaien maar nog steeds is wetenschappelijk niet duidelijk hoe schadelijk de straling van UMTS is en dus geld in woongebieden normaal het voorzorgsprincipe dat zegt dat je beter geen dergelijke masten plaatst zolang het niet duidelijk is hoe schadelijk de straling is. Nu plaatsen ze niet 1 maar 33 van die stralingsbronnen op een mast. Vlakbij sporten dagelijks kinderen en jongeren op de terreinen van SK Deinze en AC Deinze. En op 200 meter (waar de straling het grootst is) van deze nieuwe mast (en net in de richting van de sterkste straling) gaan tientallen kinderen dagelijks naar de opvang in Brielpunt. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat zij misschien later last zouden krijgen van effecten van de straling waar we nu nog niet veel over weten. Met de gezondheid van deze kinderen kunnen we niet spelen. GroenRood zal er bijgevolg alles aan doen om deze zendmast op die plaats tegen te houden.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...