Persbericht GroenRood actie zendmast ASTRID

Naast het politiekantoor en de brandweerkazerne van Deinze staat een nieuwe zendmast voor het communicatiesysteem ASTRID van de veiligheidsdiensten. GroenRood beseft de noodzaak van deze zendmast maar ontdekte dat het stadsbestuur een vergunning positief adviseerde om op die mast nog 30 andere zenders te hangen (van Base, Proximus en Mobistar) voor GSM en UMTS (dataverkeer voor smartphones). En dat kan volgens GroenRood absoluut niet!

Groen Rood

Annick Verstraete: “De nieuwe zendmast staat op ongeveer 200 meter van de speeltuin van de kinderopvang in de Brieltuin. Zoveel straling zo dicht bij een speeltuin houdt gezondheidsrisico’s in voor de kinderen. GroenRood kan niet aanvaarden dat met de gezondheid van deze kinderen gespeeld wordt. De burgemeester vindt dat we zonder bewijs paniek zaaien maar de bewijzen zijn er wel. Waarom zouden wij trouwens zoveel moeite doen om dit tegen te houden als we er niet echt van overtuigd waren dat we de kinderen en de mensen in de buurt moeten beschermen? Wij hebben hier niets bij te winnen.”

Groen Rood Astrid Deinze

Dirk Stroobandt: “Als al die zenders zouden geplaatst worden, dan is de straling 10 keer sterker dan bij een normale zendmast met één zender. Voor GSM en UMTS is de straling op de grond het krachtigst tussen 100 en 200 meter van de mast, dus vlakbij de Brieltuin. De opmerking dat het enkel maar het verplaatsen is van zenders op Dossche naar de nieuwe mast, is ongepast. De nieuwe mast staat immers de helft dichter bij de Brieltuin dan Dossche en daardoor stijgt de straling met een factor 4. Bovendien zouden er meer zenders komen dan op Dossche, waardoor de straling verder stijgt.”

Peter Parmentier: “De gemeenteraad heeft al in 2007 het voorstel van ons raadslid Dirk Stroobandt goedgekeurd om geen UMTS-masten te bouwen in de buurt van bewoning. De onderverhuring van de ASTRID-mast voor GSM en UMTS in de buurt van een kinderopvang kan voor ons dus zeker niet. GroenRood is blij dat de gemeenteraad van Deinze nu ook ons voorstel unaniem goedkeurde om de zendmast enkel voor ASTRID te gebruiken. Deze mast kan dus op dit moment niet onderverhuurd worden. GroenRood is blij dat we hiermee het voorzorgsprincipe in Deinze blijven hanteren en dat we het stralingsgevaar voor de kinderen hiermee hebben kunnen afwenden. Maar we blijven de situatie op de voet volgen want er zijn al plannen om een volgende gemeenteraad toch te vragen in te stemmen met al die zenders. Wij zijn duidelijk: met de gezondheid van onze kinderen mogen we niet spelen. Daarom willen we de ouders van de kinderen van Brieltuin correct informeren.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...