Eerste spadesteek administratief centrum leiespiegel Deinze

De bouw van het nieuwe administratief centrum Leiespiegel Deinze is eindelijk gestart, vandaag werd de eerste symbolische spadesteek geplaatst door het voltallig schepencollege. Deze week waren er nog ludieke acties van de oppositie tegen de bouw.

leiespiegel deinzeFoto: twitterfeed Stad Deinze

Het centrum is ontworpen door Tony Fretton hij werd enkele jaren terug door de Vlaamse Bouwmeester geselecteerd. Het gebouw zal in totaal 8000m2 werkruimte omvatten en plaats bieden aan een 100-tal medewerkers. Er zullen verschillende diensten en ruimtes in ondergebracht worden zoals het stadsarchief, vergaderruimtes, kantoren voor burgemeester en schepenen een raadszaal en niet te vergeten een cafetaria op het gelijkvloers met zicht op de leie.

Het hoofdgebouw bestaat uit 4 verdiepingen, op elke verdieping zullen publieke ruimtes voorzien worden. In de haaks geplaatste raadszaal zal een plafondkunstwerk gehangen worden, dat zichtbaar zal zijn van buitenaf. De activiteiten in de raadszaal zullen ook van buitenaf kunnen gezien worden.

Het gebouw zal verwarmd en geventileerd worden via de modernste technieken. Zo investeert de stad onder meer in een BEO-veld (bodemenergie opslag). Dit is een duurzame manier om gebouwen milieuvriendelijk te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter. Hierbij worden een aantal buizen die hydraulisch met elkaar in verbinding staan in de grond verwerkt tot op 100 meter diepte. Door de buizen wordt een vloeistof gecirculeerd, in de winter wordt hiermee warmte onttrokken uit de bodem en in de zomer wordt de koelte onttrokken uit de bodem.

Foto’s van de Leiespiegel kan men hier bekijken.

Video: Martin De Baerdemaeker – https://vimeo.com/channels/pmdtv

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...