Opening Albert Saverys tentoonstelling

Op vrijdag 28 februari opende in het Museum van Deinze en de Leiestreek de prachtige tentoonstelling “Albert Saverys”. De opkomst was talrijk: familie van de kunstenaar, bruikleengevers, verzamelaars en vele kunstliefhebbers waren aanwezig om als eersten de tentoonstelling te bezoeken die de beste werken van de kunstenaar bijeenbrengt. Joke Schauvliege, Vlaams minister bevoegd voor Cultuur, opende de avond met de woorden: “Deinze heeft smaak”. Al wie reeds een kijkje ging nemen, kan dat beamen. Curator van de tentoonstelling Peter Pauwels koos er niet voor om de meest klassieke en best verkochte werken van Saverys te tonen. Hij ging op zoek naar de zeldzame schilderijen van de kunstenaar. De vroege post-impressionistische werken die sprankelen van licht, de symbolistisch aandoende verstilde bomen, de wintertragedies die getuigen van de periode na de Eerste Wereldoorlog, ….

Albert Saverys

De expositie toont ‘de stoute colorist van de Leiestreek’: de schilder-decorateur die de kleur in het bloed had, zoals Stijn Streuvels het ooit zelf verwoordde. Daarnaast belicht de curator de joviale man die Saverys was: de levensgenieter die zijn vrienden op hutsepot trakteerde, die in een rijk gezelschap samen met koningin Elisabeth op de Waterhoen de Leie afvoer. Via een touchscreen kan doorheen het ganse album gebladerd worden, dat uitzonderlijk voor de periode van de tentoonstelling door het Koninklijk Paleis werd uitgeleend. Wie meer wil weten over deze schilder, zijn wereld en de tijd waarin hij actief was, kan zich verder verdiepen in de mooie monografie die curator Peter Pauwels bij Borgerhoff & Lamberigts uitbracht.

De tentoonstelling loopt nog tot 15 juni 2014 in het Museum van Deinze en de Leiestreek[mapsmarker marker=”6″]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...