Erfgoeddag zonder grenzen in Deinze

Op zondag 27 april vindt de erfgoeddag plaats met als thema ‘Grenzeloos’. In Deinze valt de Erfgoeddag Deinze samen met de open dag van de muziekacademie en de speelstraat op de Markt. Om die reden werd een muzikaal en jeugdig programma uitgewerkt. Alle activiteiten zijn gratis.

Erfgoeddag Deinze 2014 

Het museum breekt uit!
Muziekinstrumenten uit de afdeling erfgoed verhuizen naar de stedelijke muziekacademie. In ruil gaan de leerlingen literaire creatie en compositie in dialoog met de kunstwerken van Albert Saverys, de stoute colorist van de Leiestreek. Verder trekken we op de Markt de speelplaats op met de spelletjes van toen: knikkeren, bikkelen, elastiek springen of wolfje-hoe-laat-is-het, alles kan! Ook in de Academie voor Schone Kunsten kan je buiten de grenzen van het schilderij verder fantaseren. Om hopelijk letterlijk grenzeloos te gaan is er een ballonwedstrijd als afsluiter van de Speelstraat. Nadien is er een grenzeloos symfonisch avontuur in zaal post (Academie voor Muziek, Woord en Dans, Kalkhofstraat 25).

Saverys in noot en woord
Museum van Deinze en de Leiestreek (L. Matthyslaan 3-5), Open 11u – 17u, Gratis toegang
Muziek en poëzie bij werken van Albert Saverys door de leerlingen compositie en literaire creatie van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Het eerste optreden gaat van start om 14.30 u., het tweede om 15.30 u. Ter gelegenheid van 50 jaar overlijden van de kunstenaar organiseert het museum een grote tentoonstelling gewijd aan Albert Saverys met schilderijen, aquarellen, meubels en zelden geziene foto’s en documenten.  Ze wekken de bijna vergeten wereld van Saverys terug tot leven.

Mini-tentoonstelling van muziekinstrumenten
Academie voor Muziek, Woord en Dans (Kalkhofstraat 25), Open dag 14 u. – 17.30 u., Gratis toegang
Mini-tentoonstelling van muziekinstrumenten uit de afdeling erfgoed van het Museum van Deinze en de Leiestreek. Onder het motto ‘Ontdek je talent!’ gooit de Academie voor Muziek, Woord en Dans haar deuren wijd open. Een waaier aan initiatielessen, klasconcerten, open lessen en voorstellingen geven een indruk van het ruime en veelzijdige aanbod: muziek, woord en dans.

Workshop: verplicht buiten de lijntjes te kleuren!
Academie voor Schone Kunsten (G. Gezellelaan 55), Open dag 14 u. – 18 u., Gratis toegang
Workshop onder begeleiding van de docenten van de Academie voor Schone Kunsten: verplicht buiten de lijntjes te kleuren! Schilder naar eigen fantasie de omgeving rond ‘de bietenoogst’ van Emile Claus. Op de Open Dag krijgt u een beeld van het ruim aanbod van de academie: kinderen en jongerenateliers en voor volwassenen: schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwen, grafiek, digitale vormgeving, keramiek en kunstgeschiedenis.  U hebt de kans om een gevarieerde waaier aan initiatielessen, open lessen en performances bij te wonen. De leerkrachten staan u graag te woord als u meer informatie wilt.

Grenzeloze speelstraat
Centrale gedeelte markt, organisatie jeugdraad – jeugddienst, 13.30 u. – 17 u., Gratis toegang
Djembés, toeters en bellen: muziekatelier voor kinderen tot en met 6 jaar. Ontdek de geheimen van de djembés, toeters en bellen en maak je eigen muziekje. Docente Iris Roggeman van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans helpt de kinderen hierbij.

Diverse workshops djembés voor kinderen vanaf 6 jaar in de loop van de namiddag.

Speelplaatsspelletjes: beleef de sfeer van toen (en nu!) tijdens het bikkelen, touwtje springen, balletjes gooien,… Spelen maar! De kinderen kunnen zich uitleven op heel wat  leuke activiteiten georganiseerd door de jeugdverenigingen van Deinze. Daarnaast staan er vele grote gehuurde attracties ter beschikking.

Ballonwedstrijd
Om 16u45 worden honderden ballonnen de lucht in gelaten op de Markt, op weg naar een grenzeloze bestemming. Wie weet win jij wel één van de leuke prijzen! (ism het Stadsbestuur Deinze, AGB Stad Deinze, stedelijke jeugdraad, Team Adventure, De Speelvogel en Tutti Gusti).

De grens over
Zaal Post (Kalkhofstraat 25), 17u30, Gratis toegang
Symfonisch avontuur door AcOrDe (Academie Orkest Deinze).

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...