Duitse jongeren bezoeken herdenking Meidagen 1940

Jaarlijks worden de Meidagen 1940 in Vinkt en Meigem herdacht. Op enkele dagen tijd kwamen er 140 burgers om het leven. Voor de herdenking zijn dit jaar zes Duitse jongeren en twee begeleiders te gast van 16 tot en met 19 mei, in het kader van het Europese jongerenuitwisselingsproject ‘Jugend gestaltet Zukunft’.

oorlogsmonument_DSC_5525

Het LVR (Landesjugendamt Rheinland) bouwt sedert 2001 aan een duurzaam pedagogisch concept met een attractief aanbod van wederzijdse internationale ontmoetingen voor individuele en sociaal benadeelde jongeren. Het Europese project ‘Jugend gestaltet Zukunft’ vloeide hier in 2008 uit voort en heeft tot doel jonge mensen in Europa samen te brengen op Europese locaties met een beladen verleden. Momenteel ontmoeten jonge Europeanen elkaar op regelmatige basis om gemeenschappelijk werk te verrichten, te leren en om hun vrije tijd inhoud en vorm te geven. Die plaatsen zijn: Sant Anna di Stazzema (I), Maillé (F), Majdanek – Lublin (PL), Ano Viannos (GR) en Baranivka (UA). Vinkt, deelgemeente van Deinze, werd in het Europese project als zesde ontmoetingsplaats toegevoegd.

Het project ‘Jugend gestaltet Zukunft’ behoort als thema tot één van de prioriteiten van Europa dat de nagedachtenis aan de gebeurtenissen wil bewaren en de universele betekenis ervan wil stimuleren. Het project waaraan Deinze deelneemt staat onder toezicht van het Europees Parlement.

Herdenking meidagen 1940

Zes Duitse jongeren en twee begeleiders zijn van vrijdag 16 tot en met dinsdag 20 mei 2014 in Deinze te gast. Samen met leerlingen van Leiepoort Deinze Campus Sint-Hendrik en het Koninklijk Atheneum Erasmus Deinze zullen zij hier enkele karweitjes uitvoeren en deelnemen aan de  herdenking  die plaatsvindt op zondag 18 mei a.s. in Vinkt. Op die manier zullen ze zich inleven tot wat een mens in staat is.

Programma:

Vrijdag 16 mei 2014 – Vinkt Memoriaal

Kennismaking leerlingen K.A. Erasmus (6 à 10 leerlingen) en JSZ Moers (6 leerlingen).Deinse leerlingen vertellen heel kort het gebeuren in het Duits aan de bezoekers, waarom ze er die dag zijn en wat er op het programma staat de volgende dagen.Nadien wordt de site voorbereid voor de effectieve herdenking op zondag 18 mei.De technische uitvoeringsdienst van de stad Deinze begeleidt de leerlingen bij de opkuiswerken.

Zaterdag 17 mei 2014

Vrije dag in Gent – geen schoolactiviteiten.

Zondag 18 mei 2014

Deelname aan de officiële herdenking in Vinkt.

Maandag 19 mei 2014

Bezoek aan de reflectieruimte in Vinkt met afwisselend een kleine wandeling in het centrum:

– 16 leerlingen Campus Sint-Hendrik vertalen de film in de reflectieruimte in het Duits.

– 6 leerlingen K.A. Erasmus verzorgen de wandeling (vertrekken vanaf de plattegrond, de 3 executieplaatsen in de Heerdweg en het memoriaal/begraafplaats). Via de Deinse leerlingen komen de Duitse jongeren te weten wat er precies gebeurd is tijdens de meidagen in 1940. Jozef Verheye van het comité ‘Waartoe een mens in staat is‘ begeleidt de jongeren tijdens de wandeling en zal foto’s van het verleden bij zich hebben.

Om 11 u. worden de rusthuisbewoners van het WZC Sint-Franciscus in Vinkt door de jongeren uit hun kamer afgehaald om gezamenlijk in de twee samenlevingsruimtes het middagmaal te nemen.

Christophe Busch, zakelijk directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen en coördinator van het Centrum voor Holocaust en Genocide Educatie vzw in Gent, zal in de namiddag om 14 u. in zaal De Rekkelinge zijn workshop ‘Een duivelse transitie‘ leiden.

Op dinsdagmorgen 20 u.  vertrekken de Duitse jongeren via Mechelen met een bezoek aan Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk huiswaarts.

De stad Deinze wil hierbij de beide scholen Campus Sint-Hendrik en het K.A. Erasmus oprecht danken voor hun medewerking. Zonder hun tussenkomst zou er van een Europees jongerenproject geen sprake zijn. Daarnaast richten we een woord van dank aan het comité ‘Vinkt, waartoe een mens in staat is’ en de ‘Verbroedering der Getroffen Families’ om de jongeren in hun gemeenschap toe te laten en open te staan om het pijnlijke verleden samen te herinneren.

Info: Dienst toerisme – toeris[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...