Deinse bibliotheek start met uitleen e-boeken

Sinds begin juni is het mogelijk om met een tablet e-boeken te ontlenen in de bibliotheek van Deinze. Na de lancering van de Android-leesapp is er nu ook een iOS-leesapp beschikbaar voor bibliotheekleden met een iPad. De startcollectie bevat zo’n 400 digitale boeken, deze zijn uitleenbaar aan de prijs van 5 euro voor 3 exemplaren.

Deinse bibliotheek start met uitleen e-boeken

E-lezen wint aan populariteit

E-boeken lezen, of ‘e-lezen’, wint aan populariteit. De bibliotheek van Deinze speelt in samenwerking met Bibnet en 213 andere bibliotheken in op deze groei en biedt haar leden naast de fysieke boeken nu ook e-boeken aan. De digitale boeken kunnen zowel ontleend worden met een Androidtablet als met een iPad. Voorlopig is het nog niet mogelijk om de boeken te ontlenen met een tablet die werkt op het Windows besturingssysteem of met een klassieke e-reader.

Bibliotheekleden kunnen een keuze maken uit zo’n 400 digitale boeken. Deze startcollectie omvat een Nederlandstalig aanbod met de focus op boeken die in Vlaanderen worden uitgegeven. Hiervoor werken de bibliotheken samen met gekende uitgeverijen.

Hoe ontlenen?

Voor het lezen van e-boeken heeft de lezer een app nodig. Deze app werkt zowel op Apple- als Android-toestellen. De lezer kan de app gratis downloaden via de AppStore en Google Play.

Om e-boeken te downloaden kan de lezer een leentegoed aankopen in de bibliotheek. Naast het e-boekenticket krijg je meteen ook een MijnBibliotheekticket. Dit is gratis en hiermee kan je ook de krantendatabank Gopress thuis raadplegen. Het is mogelijk om tot drie e-boeken te ontlenen voor vijf euro, de uitleenperiode bedraagt vier weken. De e-boeken worden gedownload zodat deze ook gelezen kunnen worden zonder internetverbinding. Na het verstrijken van de leentermijn verdwijnt het e-boek automatisch van de tablet. Een bijkomend praktisch voordeel is dat alle titels steeds beschikbaar zijn om te ontlenen. Met een persoonlijke login kan de lezer niet enkel lezen, maar ook de leentermijn in het oog houden en controleren welke e-boeken hij of zij heeft geleend.

Met dit project wil de bibliotheek aantonen dat ze inspeelt op een inclusieve digitale samenleving, via de bibliotheek kunnen lezers proeven van een nieuw medium. Het bibliotheekpersoneel staat paraat om mensen die minder vertrouwd zijn met dit medium op weg te helpen.

Info: Stedelijke bibliotheek, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, Tel. 09 381 95 60 (tijdens de openingsuren), [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...