Jolien Vermeire plattelandsgids uit Deinze

Voor vele een passie voor andere dan weer niet, voor Jolien was de keuze snel gemaakt zij zou plattelandsgids worden. Na een 2 jaar durende opleiding bij het Perspectief, de gidsenopleiding in Oost-Vlaanderen is Jolien er helemaal klaar voor.

Een plattelandsgids mag mensen rondgidsen in de regio, thema’s als kust, geschiedenis, natuur en landschap komen aanbod. Ook de historische ontwikkeling van landbouw en voeding in onze streken zijn een aspect. De inbedding van landbouw in het ruimere toeristische aanbod van de regio met natuurbeleving, streekgastronomie, recreatie en het lokale erfgoed, is eveneens een belangrijk aandachtspunt.

Vanwaar je passie voor plattelandsgids?
Jolien: “Ik wou graag gidsen, ik starte de opleiding met de idee om stadsgids Gent te worden. Maar aangezien ik in Deinze woon, was de keuze snel gemaakt toen de gloednieuwe opleiding plattelandsgids werd voorgesteld. Het platteland is dynamischer en meer seizoensgebonden dat een stad. Dat maakt het juist zo boeiend. Eenzelfde wandeling in de herfst kan een groot verschil zijn met dezelfde wandeling in de lente. Als ik door deze regio fiets merk ik dat je nog mooie stukken van het platteland kan zien en beleven. Veel mensen willen daar opnieuw naartoe. Ik wil hen hierin begeleiden om het platteland te beleven.”

Vanaf wanneer mogen we je in de regio verwachten?
Jolien: “Dit is wat moeilijk te zeggen, als stadsgids sluit je u aan bij een vereniging van gidsen die al bestaat. Maar voor plattelandsgidsen is er nog geen bestaande vereniging waar je de plattelandsgids kan boeken. Ik ben beschikbaar vanaf oktober.”

Zal er kunnen gekozen worden uit verschillende routes in de regio?
Jolien: “Er kan gekozen worden uit verschillende routes, eigenlijk werk ik uit wat de groep wil horen of waar de groep die mij boekt wil rond gegidst worden. Ik steek ook zelf wandelingen in elkaar in de Leiestreek. Dan kan je kiezen als er een boerderijbezoek in opgenomen wordt, of als je liever de natuur ziet, of het ontstaan van een dorpskern,… Ik vind het welbevinden en het genieten van een groep tijdens een rondleiding belangrijk, daarom kan elke gidsbeurt op het platteland op maat gemaakt worden.”

Wie meer info wilt over de plattelandsgidsen of een toer in de regio kan contact opnemen via dit e-mail adres plattelandgidsleiestreek@gmail.com

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...