Deinse Prof. Em. Dr. Hugo Thoen neemt initiatief voor herdenkingstentoonstelling over Keizer Augustus

Prof. em. dr. Hugo Thoen, afkomstig uit Astene, nam het initiatief voor de tentoonstelling ‘Keizer Augustus 14 – 2014’ in het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg. 2014 werd uitgeroepen tot het Augustusjaar. In de meeste Europese landen wordt hulde gebracht aan deze historische figuur, in België bleef het echter stil tot deze tentoonstelling, die gratis te bezoeken is tot  19 oktober.

RAM

Op 19 augustus 2014 was het exact 2000 jaar geleden dat keizer Augustus, de eerste Romeinse keizer, is gestorven. Onze Westerse maatschappij profiteert nog steeds van Augustus’ erfenis. Hij was de eerste die streefde naar een verenigd Europa, en de Romeinse klassieke cultuur vormt tot op vandaag een van de pijlers van onze Westerse beschaving. Vele heersers hebben na hem tevergeefs getracht een nieuw Europees rijk uit te bouwen naar Romeins model: Clovis en de Frankische koningen, Karel de Grote en het Heilige Roomse Rijk, keizer Karel V, de Zonnekoning Lodewijk XIV, Napoleon, …

2014 werd door de internationale gemeenschap dan ook uitgeroepen tot het Augustusjaar. Over heel de wereld, van Amerika tot Australië, wordt hulde gebracht aan de eerste keizer van Rome door internationale tentoonstellingen en herdenkingen. “In het ‘land der Belgen’, ooit door Julius Caesar omschreven als ‘de dappersten’, bleef het echter stil. De wetenschappelijke instellingen en politici kwamen te kort op dit vlak. Het land dat trots is om de Europese hoofdstad Brussel en met een Belg als eerste voorzitter van de Europese Raad begaat hiermee een historische vergissing” meent prof. Em. Dr. Hugo Thoen.

Daarom nam hij zelf het initiatief om een bescheiden tentoonstelling uit te werken als eerbetoon aan de uitzonderlijke figuur van keizer Augustus. De tentoonstelling bestaat volledig uit eigen werk: alle voorwerpen zijn afkomstig uit privéverzamelingen, waarvan enkele uit Deinze. Het merendeel van de voorwerpen, met elk hun eigen verhaal, wordt voor de eerste maal aan een breed publiek voorgesteld. De collectie is opgebouwd rond drie thema’s: familie en vriendenkring, Augustus’ politiek in de provincies en het misbruik van Augustus’ erfenis.

De tentoonstelling ‘Keizer Augustus 14-2014’ is gratis te bezoeken in het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg (Marktstraat 25) tot 19 oktober 2014. Het museum is open van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur, maar is gesloten op maandag en zondagvoormiddag.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...