Oude bomenrij in Ooidonkdreef mogelijks gespaard

Twee verzakkingen in het wegdek van de Ooidonkdreef moeten dringend hersteld worden. Om de verzakkingen in de dreef aan te pakken dient ook de riolering vernieuwd te worden. Deze geplande werken zorgen al een tijd voor beroering, omdat door de werken de oude bomenrij zou sneuvelen. Deze oude bomen zijn zeer waardevol omwille van hun ouderdom en hebben een sterk beeldbepalend poorteffect bij het binnenrijden van het dorp.

Recent proefsleuvenonderzoek tussen de bomen en de gevels, uitgevoerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed, werpt nu een ander licht op de zaak.

Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen vroeg het resultaat van dit onderzoek op en verduidelijkt als volgt:

“Uit het onderzoek is gebleken dat het wortelgestel van de oude lindebomen in de Ooidonkdreef zich voornamelijk binnen een straal van 2 meter rondom de bomen bevindt, daar waar men voorheen dacht dat het wortelgestel van de bomen veel groter zou zijn. Dit wil zeggen dat het eventueel mogelijk is om de werken uit te voeren met behoud van de bomen.”

“Aanvankelijk dacht men om tijdens de werken de oude bomenrij tijdelijk te verplanten in een boombank. Maar hiervoor moet het wortelgestel ook worden ingesnoeid. Het verplanten blijft een zeer riskante operatie, gezien het zeer oude bomen betreft”, aldus Sabine Vermeulen. “Het nieuwe pré-advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed pleit nu voor het behoud en het laten staan van de oude bomen als dit technisch mogelijk blijkt.”

Het advies vermeldt tevens dat alle werken moeten gebeuren onder begeleiding van een erkende boomdeskundige. Op korte termijn moeten er ook klonen genomen worden van de oude lindes. Deze klonen kunnen dan gebruikt worden voor toekomstige aanplantingen in de dreef. En de staanplaatsconditie van de bomen moet verbeterd worden. Daarom zou parkeren op de bermen in de toekomst uitgesloten moeten worden.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed verstuurde op 15 juli 2014 haar nieuw advies naar de stad.

In het advies wordt aan Deinze bijkomend onderzoek gevraagd om definitief uitsluitsel te krijgen of de bomen op de huidige locatie kunnen behouden blijven. Tot op heden kreeg het Agentschap Onroerend Erfgoed nog geen reactie van de stad Deinze.​

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...