Deinze en omliggende gemeenten prominent aanwezig in nieuw boek over de Eerste Wereldoorlog

Over de grote oorlog in de Leie- en Scheldestreek

Boek WO I bijgesnedenDeinze speelde voor het Duitse leger een belangrijke rol als stad achter het Vlaamse front tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Het was een logistiek kruispunt door de rivieren, wegen en spoorweg.  Er waren in de Leiestad maar liefst vier lazaretten voor gewonde soldaten aanwezig, vooral voor besmettelijke ziekten.  Sint-Vincentius fungeerde als laboratorium.  In de meeste burgershuizen en heel wat hoeven waren soldaten ingekwartierd.  Regelmatig kwamen hele regimenten van het front een aantal weken uitrusten in het gebied.  In het nieuwe boek ‘Leie- en Scheldestreek in de grote oorlog’ staan dan ook tientallen nog nooit uitgegeven foto’s over Deinze, maar ook over omliggende (deel) gemeenten als  Nazareth, De Pinte, Machelen, Astene, Gottem, Grammene, Olsene,  Zulte, Vinkt…

We zien een treinongeval in het station van Deinze, de heropbouw van de spoorwegbrug in Grammene, de ontmoeting van de Duitse keizer met zijn toppiloot von Richthoven in Machelen,  het leven in de Kriegslazaretten,  een sportfeest in De Pinte, ingekwartierde Duitsers bij Vlamingen…  met op de achtergrond het landschap, dorpen en straten zoals die er honderd jaar geleden uitzagen.

Deinze was een belangrijk steunpunt in het zgn. Etappengebied, de bevoorradingszone voor de Duitsers.  Deinze was ook een Kommandantur, van  waaruit heel het omliggende gebied met harde hand werd bestuurd.  De bevolking had het inderdaad zwaar te verduren, vooral door de opeisingen en vele controles en ook daar is aandacht voor in het werk.

Het boek is volledig gebaseerd op de nog nooit getoonde collectie Duitse fotografie van Denis Pieters uit Nazareth, aangevuld met materiaal van enkele andere verzamelaars.  Hij kreeg voor de inleiding en het redactionele gedeelte hulp van heemkundige Stefaan De Groote.  Denis Pieters verzamelt al sinds de jaren tachtig foto’s die Duitse militairen maakten in de dorpen en steden van  Oost-Vlaanderen en opstuurden naar hun familie.  Pas nu wordt die collectie uitgegeven.

De publicatie is te krijgen in de betere boekhandel en in het Museum van Deinze en Leiestreek, waar vooral met materiaal van Denis Pieters onder de titel “Ausweis bitte’ op dit ogenblik een boeiende tentoonstelling loopt over de Eerste Wereldoorlog in het Etappengebied.

Denis Pieters en Stefaan De Groote, Leie- en Scheldestreek in de grote oorlog, uitgeverij De Klaproos,  Brugge, 24,95 euro

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...