125 jaar Harmonieorkest Deinze

Het Harmonieorkest Deinze bestaat 125 jaar en dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd.

Filmconcert Harmonieorkest Deinze

Voorjaarsconcert “Stories”
Op zaterdagavond 2 mei geeft het Harmonieorkest Deinze in De Rekkelinge hun voorjaarsconcert dat wordt opgebouwd rond verhalen (vandaar de concerttitel “Stories”). Een 40-tal muzikanten zorgen voor een gevarieerd, avondvullend programma waar Nick Hollevoet als presentator het publiek naadloos doorheen zal loodsen. De gebrachte werken gaan van originele composities voor harmonie, waaronder enkele werken voor solist, tot filmmuziek en recente muziek. Een deel van het programma zal het harmonieorkest de week nadien ook in Rheinbach, de zusterstad van Deinze, uitvoeren tijdens een dubbelconcert met het lokaal harmonieorkest.

De deuren gaan open om 19u30, het concert zelf start om 20u. Na het concert kan u nog gezellig napraten met een drankje. Kaarten kosten in voorverkoop €8, aan de deur €10 en zijn te reserveren bij voorzitter Luc Cornelis (09 380 47 29) of via [email protected].

Jaarprogramma
Het Harmonieorkest Deinze heeft verder nog een gevuld jaarprogramma voor de boeg om het 125-jarig bestaan te vieren:

  • een concert op vrijdag 31 juli op het Poppoplein tijdens de Deinse Feesten met gastoptreden van jong Deins talent Maarten Van den Bossche
  • een jubileumconcert met Gunther Neefs in samenwerking met Stad Deinze op vrijdag 30 oktober in zaal Palace

en een Kerstconcert met koor Cantate Domino in de Sint-Pauluskerk te Petegem op zaterdag 19 december.

Korte historiek
Het Harmonieorkest van Deinze heeft een zeer rijke geschiedenis achter de rug waarvan men wortels heeft teruggevonden tot 1804. Als geboortejaar van het huidige orkest wordt echter algemeen het jaar 1890 aangenomen, wanneer het Stadsfanfaren Musyk heringericht werd als onafhankelijke Katholieke Fanfaren-Maatschappij St- Cecilia.

Dit orkest groeide en bloeide verder uit en op 13 juni 1920 kreeg de vereniging van het hof de titel “koninklijk”. Uit de archieven van wedstrijden blijkt dat de fanfare van Deinze één van de beste uit zijn tijd was. De Koninklijke Katholieke Fanfare St.-Cecilia Deinze ontbrak zelfs niet op de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935.

Na de oorlogsjaren kreeg de fanfare succes in binnen-en buitenland. In 1954 werd de fanfare geklasseerd in ere-afdeling op het provinciaal muziektornooi in de Aula van de Gentse Universiteit. Enkele andere memorabele momenten zijn ongetwijfeld het winnen van de provinciale beker voor muziek te Gent in 1955, de opluistering van enkele internationale voetbalmatchen waaronder België-Zwitserland in 1960 en België-Spanje in 1962 in het Heizelstation te Brussel.
Groepsfoto na de plechtige ontvangst in het Stadhuis van Deinze ter gelegenheid van het winnen van de provinciale beker voor muziek te Gent in 1955.

De fanfare bleef in ere-afdeling tot 1979 en kon concurreren met de beste van die tijd. Vanaf 1980 werd niet meer deelgenomen aan de provinciale orkestwedstrijd (in de nabije toekomst is dit wel terug de ambitie). Geleidelijk aan deden dwarsfluiten en klarinetten hun intrede en werd het orkest omgevormd van fanfare naar harmonie, zoals we het in de huidige bezetting kennen.

In 1990 vierde het harmonieorkest onder ruime publieke belangstelling zijn 100-jarig jubileum met een jubileumconcert voor een volle Brielpoort.

De harmonie van Deinze was tot 2010 gekend als ‘Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Deinze’. De naam veranderde toen in ‘Harmonieorkest Deinze’, eventueel voorafgegaan door de officiële titel ‘koninklijk’ die de harmonie bekomen heeft in 1990 naar aanleiding van het 100-jarig bestaan. Hiermee wou het harmonieorkest zeker geen anti-katholiek statement maken maar er een gewoon een beknoptere, krachtige naam op nahouden. Dit is de start van een nieuw elan dat aan de harmonie gegeven werd en een groei die tot op de dag van vandaag stevig aanhoudt. Dat valt vooral op in het aantal vaste muzikanten, zo’n 5 jaar geleden waren dat er nog 20 waar nu het harmonieorkest op 40 vaste muzikanten kan rekenen.

Website www.harmonieorkestdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...