Deinze hangt regenboogvlag uit op internationale dag tegen homofobie en transfobie

Stad Deinze hangt op zondag 17 mei de regenboogvlag, het symbool van de holebibeweging, uit aan het stadhuis om aandacht te vragen voor de problemen waarmee holebi’s en transgenders worden geconfronteerd. Die symbolische datum is de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraadsleden, OCMW-raadsleden en geïnteresseerde personeelsleden van de stad en het OCMW werden regenboogkleurige buttons bezorgd om op te spelden in de periode van 11 tot 22 mei. Zo wordt er als stads- en OCMW-bestuur een duidelijk signaal gegeven tegen homofobie en transfobie.

Groepsfoto 17 mei IDAHOT

In een gelijke kansen beleid hebben we niet enkel aandacht voor de mensen die het bijvoorbeeld financieel minder goed hebben of een beperking hebben, of een andere etnisch-culturele achtergrond, … We hebben ook oog voor de thematiek van de tolerantie tegenover de seksuele geaardheid van mensen, zoals bvb. homoseksualiteit en hoe de omgeving daarop reageert.

De seksuele geaardheid van mensen die niet hetero zijn, is in vele landen immers nog steeds geen evidentie. Holebi’s en transgenders worden niet in alle landen en culturen op dezelfde manier behandeld. In bijna 80 landen wereldwijd is je gevoelens uiten voor iemand van hetzelfde geslacht een reden tot gevangenisstraf en soms zelfs de doodstraf!

Om deze problematiek en de thematiek van homofobie en transfobie op de kaart te zetten, zal stad Deinze op 17 mei de regenboogvlag, hét symbool van de holebibeweging, uithangen aan het stadhuis. Die datum is de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Op die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor problemen waarmee holebi’s en transgenders worden geconfronteerd: discriminatie, vervolging, welzijns- en gezondheidsproblemen, …

17 mei is een symbolische datum voor de strijd tegen homofobie: op 17 mei 1990 verwijderde de Wereld Gezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst van psychische aandoeningen, waarmee een einde kwam aan meer dan een eeuw van medische homofobie. Door de regenboogvlag aan het stadhuis uit te hangen wil het stadsbestuur ook  haar steentje bijdragen om het welzijn van holebi’s te bevorderen, discriminatie tegen te gaan en op te roepen tot een tolerante samenleving. Daarnaast werden er door de stedelijke jeugddienst (Jongereninformatiepunt – JIP) en de dienst sociale zaken regenboogkleurige buttons ontworpen met de tekst ‘Deinze tegen homofobie – 17 mei IDAHOT’. De buttons werden bezorgd aan de stedelijke jeugdraad, het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraadsleden, OCMW-raadsleden en geïnteresseerde personeelsleden van de stad en het OCMW Deinze. In de periode van 11 tot 22 mei wordt de button gedragen als teken van solidariteit met de actie. Hierdoor geven zowel het stads- als OCMW-bestuur een duidelijk signaal tegen homofobie en transfobie.

Voor meer informatie kan je terecht op het gratis nummer van de Holebifoon 0800 99 533 of je kan ook een mail sturen naar [email protected].

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...